Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.. Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΑ "ΡΙΧΝΕΙ" ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.. ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ...


Απαντήσεις για το θέμα της χρηματοδότησης αλλά και για τον ρόλο της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σε άτυπη ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του οργανισμού, κ. Τζιοβάνι Λέπρι, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το που κατανεμήθηκαν τα κονδύλια που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες πηγές, εξήγησε για ποιο λόγο στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη οι σκηνές με κοντέινερ και άφησε σαφείς αιχμές για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε με το ελληνικό Κράτος. Πρέπει να είμαστε πλέον πιο προσεκτικοί και να απαιτούμε γραπτές επιβεβαιώσεις».
Οι εξηγήσεις από τον κ. Λέπρι δίνονται εν μέσω φημών και πληροφοριών που διοχετεύονται στον Τύπο, ακόμη και από στελέχη της κυβέρνησης, για τη δράση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και για το που καταλήγει η χρηματοδότηση που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού δείχνουν πως από την 1η Ιανουαρίου του 2017 μέχρι σήμερα έχουν περάσει στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 949 άτομα, ενώ παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των ατόμων που προσπαθούν να περάσουν τα χερσαία σύνορα.
Πού πηγαίνει η χρηματοδότηση
Ο κ. Τζιοβάνι Λέπρι υποστήριξε πως το 2016 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε χρηματοδότηση 166.547.263 ευρώ, από τα οποία τα 112 εκατομμύρια τα έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Από αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν περίπου 155 εκατομμύρια ευρώ σε δομές στέγασης, προγράμματα στήριξης, φιλοξενία σε ξενοδοχεία, προπληρωμένες κάρτες, διερμηνεία, και σε πολλά ακόμη προγράμματα.
Ένα ποσό περίπου 33 εκατομμυρίων δαπανήθηκε για τη δημιουργία θέσεων στέγασης για άτομα με ειδικές ανάγκες και ασυνόδευτα παιδιά. 
Όπως τόνισε, όλες οι δαπάνες ελέγχονται με πολύ αυστηρά κριτήρια από ανεξάρτητη Αρχή της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση και την προετοιμασία για προστασία από τις καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ECHO περίπου 14 εκατομμύρια. 
Όπως εξήγησε ο κ. Λέπρι, ο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μαζί με το ECHO κατένειμαν την ευθύνη για την προετοιμασία των δομών εν όψει του χειμώνα σε διάφορους φορείς. 
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανέλαβε μόνο 15 από τις 40 δομές προσφύγων, ανάμεσα στις οποίες δεν βρισκόταν το Κέντρο Υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο, όπου οι εικόνες με τις σκηνές των προσφύγων βυθισμένες στο χιόνι, είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Όπως είναι γνωστό, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει ενεργή δράση στις δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως στην ενδοχώρα και όχι στα HOT SPOT στα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος, τα οποία ουσιαστικά μετά από την συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας έχουν μετατραπεί σε χώρους κράτησης. 
Στις δομές αυτές ο οργανισμός προσπαθεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης.
Οι καθυστερήσεις στη Μόρια της Λέσβου
Συγκεκριμένα για το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου, (όπου φιλοξενούνται περίπου 3 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες) ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Τζιοβάνι Λέπρι, σε ερώτηση του iefimerida για τους λόγους που μέχρι σήμερα δεν έχουν αντικατασταθεί οι σκηνές από κοντέινερ, τόνισε ότι οι εργασίες για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων δεν έχουν προχωρήσει επειδή οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές Αρχές ακόμη δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος που έχει εκπονήσει. 
Στις Αρχές αυτές περιλαμβάνεται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. «Εδώ και έναν μήνα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές 3 προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στη Μόρια και περιμένουμε επιβεβαίωση. Σε επίπεδο επείγουσας ανταπόκρισης στείλαμε 4 μεγάλες θερμαινόμενες σκηνές για 100 άτομα. Αυτή είναι μια προσωρινή λύση». 
Ο κ. Λέπρι τόνισε ορισμένους παράγοντες που καθιστούν τη δομή της Μόριας ιδιαίτερη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υλοποίηση προγραμμάτων για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα διαβίωσης των προσφύγων. «Μη ξεχνάμε ότι το Κέντρο στη Μόρια έχει καεί 3 φορές και οι ζημιές από τη φωτιά είναι πολύ μεγάλες», τόνισε ο κ. Λέπρι.
Το σχέδιο για τη Μόρια
Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα του υπερπληθυσμού που παρατηρείται στη Μόρια (φιλοξενεί περίπου 3 χιλιάδες), γεγονός που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την όποια προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών. 
«Το συγκεκριμένο Κέντρο φιλοξενεί διπλάσιο αριθμό ατόμων από εκείνο που θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι οι σκηνές δεν μπορούν να αντικατασταθούν για τεχνικούς λόγους λόγω πυκνότητας, πρέπει να αφαιρεθούν γιατί αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν εκεί εργασίες. 
Πρέπει να βγάλουμε τον κόσμο από εκεί (να πάνε σε ξενοδοχεία, σε άλλες δομές όπως το Καρα Τεπέ ή να προωθηθεί στην υπόλοιπη χώρα) και τα αντικατασταθούν οι σκηνές από κοντέινερ. 
Αυτό προϋποθέτει ότι στη δομή πρέπει να μείνουν περίπου 1.100 άτομα που θα μπορούν να στεγαστούν εκεί. Έχουμε καταθέσει 3 προτάσεις και περιμένουμε να μας δώσουν μια επιβεβαίωση για να υλοποιηθεί το σχέδιο μας» κατέληξε ο κ. Λέπρι.
Αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση
Στο θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα Κέντρα Φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, ο κ. Λέπρι άφησε σαφείς αιχμές για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και τη γραφειοκρατία που συναντάται. 
«Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε με το ελληνικό Κράτος. Μετά από 1 χρόνο συνεργασίας πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να απαιτούμε γραπτές επιβεβαιώσεις. Στο παρελθόν είχαμε επιβεβαιώσεις προφορικές και μετά υπήρχε κώλυμα γραφειοκρατίας. Τώρα πια ζητάμε μόνο γραπτές επιβεβαιώσεις», δήλωσε ο κ. Λέπρι.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τόνισε πάντως πως: «Έχουμε τη χαρά να δραστηριοποιούμαστε σε ένα ανεπτυγμένο Κράτος της Ε.Ε.. 
Οι ελληνικές Αρχές παίρνουν τις τελικές αποφάσεις. Είναι η πρώτη φορά που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει τόσο ενεργό ρόλο σε ένα ανεπτυγμένο Κράτος». 
Επιπλέον αναφέρθηκε στην παροχή των 90 ευρώ που λαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες από τον οργανισμό για να καλύψουν πρόσθετες ανάγκες. «Έχουμε 14 χιλιάδες επωφελούμενους από αυτό το πρόγραμμα. Ο αριθμός των ατόμων αυτών αυξάνεται».
Πηγή: iefimerida.gr του Ιάσων Πιπίνη





Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  






                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες