Την εναντίωσή της στο να καταστεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και «παράτυπους» μετανάστες, υπόδειγμα και για αντίστοιχες συμφωνίες με χώρες σαν την Λιβύη, το Σουδάν και τον Νίγηρα, εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία, σε πολυσέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Ένα σχέδιο απόγνωσης».
Σε δελτίο Τύπου με αφορμή την έκθεση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, σκιαγραφεί τις «άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες», στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά, καταγγέλλοντας τις «παράνομες επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους δυνάμει του διεθνούς δικαίου».
Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία έχει ως στόχο την επιστροφή αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία, (θεωρώντας εκ προοιμίου, ότι η τελευταία είναι ασφαλής για αυτούς), έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους εκτεθειμένους «σε μία επικίνδυνη, απελπιστική και, καθώς φαίνεται, ατέρμονη κατάσταση αναμονής στα ελληνικά νησιά» σημείωσε σχετικά η Γκάβρι Βαν Μπούλικ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη.
«Είναι ακραία υποκριτικό το γεγονός, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαλαλούν και προωθούν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ως μία επιτυχία, ενώ κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στο αφόρητα υψηλό «τίμημα» που πληρώνουν όσοι υφίστανται τις συνέπειές της», συμπλήρωσε η κ. Βαν Γκούλικ.
Στην έκθεσή της «Ένα σχέδιο απόγνωσης», η οργάνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει, οι δυσκολίες ως αποτέλεσμα των κακών συνθηκών υποδοχής στα νησιά, αναμειγνύονται με τους φόβους των κατοίκων για την προσωπική ασφάλειά τους.
Οι κακές συνθήκες στους καταυλισμούς, η αβεβαιότητα για το μέλλον που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, και η αμήχανη σχέση τους με τους τοπικούς πληθυσμούς, όλα συμβάλλουν σε σημαντικές εντάσεις που έχουν κατά καιρούς οδηγήσει σε βία. Πρόσφυγες έχουν επίσης υπάρξει, θύματα επιθέσεων μίσους στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο.
Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους, όχι να επιστραφούν πίσω στην Τουρκία – εκτιμά η οργάνωση. Η επιστροφή τους ως κύριος στόχος της συμφωνίας, εδράζεται στην υπόθεση ότι η Τουρκία συνιστά ασφαλή χώρα για τους αιτούντες άσυλο.
Lesvos Voice: Αυτό που δεν μας απαντάει η Διεθνής Αμνηστία είναι που θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ..«πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους»;;;
Έχει αντιληφθεί τις διεργασίες που συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σχετικά με το μεταναστευτικό;;
Και τελικά ποιο είναι το όριο σε αυτό;;
Καταλαβαίνουμε βέβαια την Διεθνή Αμνηστία, την δουλειά τους κάνουν και αυτοί, αλλά είναι σίγουρο ότι την κάνουν καλά;;;
Πάντως δεν μπορούμε να μη συμφωνήσουμε μαζί τους στην ανάλυση τους σε ότι αφορά το αποτέλεσμα για τα νησιά, ειδικά στην επισήμανση τους ότι… η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους εκτεθειμένους «σε μία επικίνδυνη, απελπιστική και, καθώς φαίνεται, ατέρμονη κατάσταση αναμονής στα ελληνικά νησιά»…
Αν και πιστεύουμε – όχι μόνο εμείς – ότι η συμφωνία πουθενά δεν προβλέπει παραμονή των μεταναστών στα νησιά και ότι η παραμονή τους είναι αποτέλεσμα μιας ..περίεργης συνεννόησης, του Μουζάλα, της κυβέρνησης, της Ε.Ε. (βλέπε Αβραμόπουλο), με την ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και φυσικά των τοπικών παραγόντων !!!!!
Ευχαριστούμε !!
Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους
προτείνετε την σελίδα μας στο fb
και στους φίλους σας !!!
Ευχαριστούμε !!
www.lesvosvoice.blogspot.gr
.....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.