Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΩ ΔΕΝ "ΜΑΣΑΕΙ".. "ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ" ..



Είχε τη δυσκολότερη αποστολή από τους δημάρχους των 5 νησιών που επλήγησαν από το προσφυγικό. Η οικονομία της Κω στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό και η ταύτιση του νησιού με την προσφυγική κρίση κινδύνεψε να τινάξει τα θεμέλια της.

Ο Γ. Κυρίτσης πέτυχε το νησί του Ιπποκράτη να έχει μέχρι σήμερα τη διαχρονικά πιο σθεναρή στάση απέναντι σε όσους το στοχοποίησαν. 
Παράλληλα, με τη συνεργασία των ισχυρών τουριστικών του παραγόντων, προστάτεψε απόλυτα την εικόνα του κι έπειτα από την κάμψη της πρώτης χρονιάς, φέτος αρχίζει να επανακάμπτει σε ρυθμούς προ μεταναστευτικής κρίσης.
Πως πέτυχε την ισορροπία το εξηγεί σε συνέντευξη του στο pagenews.gr, την οποία αναδημοσιεύει ο «π» κρίνοντας ότι η στάση του είναι ιδιαίτερα διδακτική για πολλούς τοπικούς άρχοντες.

Η συνέντευξη...
Μέσα σε δύο χρόνια κληθήκατε να αντιμετωπίσετε δύο μεγάλες κρίσεις, το μεταναστευτικό και τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί σας. Πόσο δύσκολο ήταν; 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Εξαιρετικά δύσκολο γιατί και οι δύο περιπτώσεις συνιστούσαν ασύμμετρες απειλές. H Kως όμως έδειξε ότι είναι φτιαγμένη από πολύ σκληρό μέταλλο, έδειξε δύναμη και αντοχή. 
Η ταυτότητα μας γράφει τουριστικός προορισμός και την ταυτότητα αυτή την υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο. Ο τουρισμός για εμάς, είναι πηγή ζωής, δημιουργίας και προόδου. 
Το νησί ζει από τον τουρισμό, η υπεραξία του διαμορφώνεται από την διεθνή εικόνα του και κυρίως από την εικόνα που έχουν για την Κω όσοι την επισκέπτονται. 
Κάποιοι θέλησαν να μετατρέψουν ολόκληρο το νησί σε ένα απέραντο hot spot, δεν το επιτρέψαμε και δεν θα το επιτρέψουμε. Η Κως πέρασε δια πυρός και σιδήρου στο μεταναστευτικό, κατάφερε όχι απλά να σταθεί στα πόδια της ως τουριστικός προορισμός αλλά να κάνει ολική επαναφορά. 
Το 2016 ξεκίνησε με πολύ κακούς οιωνούς, η τάση έδειχνε μια πτώση στον τουρισμό του νησιού της τάξης του 40%, τελικά καταφέραμε να την περιορίσουμε στο 10% και φέτος κινούμαστε με αυξητικούς ρυθμούς που υπερβαίνουν το 20%. 
Πώς το καταφέρατε αυτό;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Με τις δικές μας δυνάμεις και εννοώ όλοι μαζί. Δήμος, Περιφέρεια, φορείς και επιχειρηματίες διαμορφώσαμε μια θετική εικόνα για το νησί μας, με μια ολοκληρωμένη αλλά και επιθετική στρατηγική τουριστικής προβολής και προώθησης που χρηματοδοτήθηκε από εμάς τους ίδιους. 
Δυστυχώς κάποιοι αντί να μας στηρίξουν, μας δημιουργούσαν διαρκή προβλήματα με το μεταναστευτικό. Αποδείξαμε όμως ότι η Κως έχει μεγάλες και αστείρευτες δυνάμεις. 

Είστε έντονα επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Έχετε πει μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την Κω. 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, όταν στον τρίτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας επιλέγεις να τον μετατρέψεις σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς; 
Όταν έχουμε μηδενικές ροές και παρ΄όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν στην Κω παράνομους μετανάστες από άλλα νησιά και περιοχές της χώρας, αυτό δεν είναι στοχοποίηση; 
Η Κως πληρώνει ότι αντιστάθηκε, υπερασπίστηκε την τουριστική της ταυτότητα, αρνήθηκε να υποστεί ότι η Λέσβος και τα άλλα νησιά στα οποία έχει καταρρεύσει ο τουρισμός. 

Κατά τη γνώμη σας τι θα έπρεπε να γίνει στο μεταναστευτικό; 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε ρεαλιστικές προτάσεις, όταν είχαμε ροές γιατί τώρα δεν έχουμε μεταναστευτικές ροές. 
Στα νησιά δεν μπορεί να γίνει αυτού του είδους η διαχείριση για αντικειμενικούς αλλά και εθνικούς λόγους. Τα hot spot πρέπει να κλείσουν, υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αλλά και για την ασφάλεια όλων. 
Θα έπρεπε μόνο να υπάρχουν δομές 48ωρης παραμονής και καταγραφής. 
Στη συνέχεια θα έπρεπε αυτοί που λαμβάνουν άσυλο να υπόκεινται σε ένα σχεδιασμό για την εγκατάστασή τους με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και όσοι δεν δικαιούνται ασύλου να επαναπροωθούνται με ταχείες και ευέλικτες διαδικασίες στην Τουρκία. 
Σήμερα η υπηρεσία ασύλου δεν έχει προσωπικό ενώ και οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, είναι διαδικασίες που βολεύουν αυτούς που θέλουν να εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά. Ο αριθμός αυτών που επαναπροωθούνται στην Τουρκία είναι ελάχιστος. 
Η Κως σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μετατραπεί σε χώρο εγκλωβισμού και αποθήκη ανθρώπων για να εξασφαλίσουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Πηγή: Πολίτης Χίου










Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  


                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!!  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες