Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΠΕΡΑΣΕ" ΓΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΗΓΕΣ !!!


















Ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Θερμής αλλά και γενικά των κατοίκων της Λέσβου φαίνεται ότι βρήκε τον δρόμο του.. 
Όπως ανακοινώθηκε. το ξενοδοχείο Σάρλιτζα και οι θερμοπηγές του, παραχωρήθηκαν για 25 χρόνια στη περιφέρεια..
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ευοδώθηκε μετά από προσπάθεια χρόνων και όπως σωστά αναφέρει και ο εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής Χρίστος Μανωλέλλης, με την συμβολή πολλών που ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια με το θέμα.. 
Για την ιστορία να πούμε μόνο ότι το θέμα κινήθηκε με την προοπτική να πάει το Σάρλιτζα στη Περιφέρεια για πρώτη φορά πριν από 5 χρόνια από την τότε Περιφερειακή αρχή Γιακαλή, με την συμβολή και του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Αθανασίου.. και το ευχάριστο είναι ότι τελικά το θέμα ευοδώθηκε..
Ας δούμε όμως το δελτίο τύπου της Περιφέρειας αλλά και μια επιστολή από τον εκπρόσωπο των κατοίκων της περιοχής για να καταλάβουμε και τι θα γίνει εκεί.. 
Υπάρχουν βέβαια ερωτήματα αλλά αυτά θα τα κουβεντιάσουμε άλλη στιγμή..

Το δελτίο τύπου της Περιφέρειας... 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μαρία Βλαζάκη, με αντικείμενο της συνάντησης την προγραμματική σύμβαση πολιτιστικής ανάπτυξης που αφορά στην παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου των θερμοπηγών και του ξενοδοχείου «ΣΑΡΛΙΤΖΑ» που βρίσκονται στη Θερμή Λέσβου.
Η Γενική Γραμματέας υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, στην ιδιοκτησία του οποίου είναι το παραχωρούμενο ακίνητο.
Ολοκληρώθηκε έτσι η διαδικασία της σύναψης της προγραμματικής αυτής σύμβασης που σκοπό έχει τη διάσωση, ανάδειξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων των θερμοπηγών και του κτιρίου του «ΣΑΡΛΙΤΖΑ» από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, γεγονός που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και στην προώθηση του ιαματικού τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο.
Η παραχώρηση αφορά χρονικό διάστημα 25 ετών από την ημερομηνία υπογραφής. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναλαμβάνει την εκπόνηση των απαραιτήτων μελετών και την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι φορέας υλοποίησης των μελετών που αφορούν: α) στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτήρα και β) στη συντήρηση, διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων  του οικοπέδου.

Φορέας λειτουργίας διαχείρισης, και εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων για χρονικό διάστημα 25 ετών ορίζεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (αριθμός απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου 97/2015) προβλέπεται η προώθηση της χρηματοδότησης του έργου με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ. Από το ανωτέρω ποσό οι 705.000 θα αναλύονται ως εξής:

1) 300.000,00 ευρώ  από το κατ’ ελάχιστο ετήσιο κόστος απόδοσης προς το Ε.Τ.Α.Α. -Τ.Σ.Α.Υ. (δηλαδή 12.000 ευρώ για 25έτη), σύμφωνα με τη παρ. 4 του άρθρου 22 του Ν. 4315/2014.
2) 375.000,00 ευρώ  προεκτιμώμενη δαπάνη για την ολοκλήρωση της Α’ φάσης που αφορά στη «συντήρηση των κτιριακών υποδομών ιαματικών λουτρών Θερμής» το οποίο επιμερίζεται ως εξής :
2.1) 315.000,00 ευρώ από τις  πιστώσεις του έργου «Συντήρηση Κτιριακών Υποδομών Ιαματικών Λουτρών Θερμής» της ΣΑΕΠ088 (με αριθμό έργου 2016ΕΠ08800008) με αντίστοιχη εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και πρόβλεψη πίστωσης έτους 2016:  50.000,00 ευρώ.
2.2) 60.000,00 ευρώ που θα διατεθούν από το Ε.Τ.Α.Α. -Τ.Σ.Α.Υ. και στο οποίο περιορίζεται η οικονομική συμμετοχή του στην υλοποίηση των έργων.

3) 30.000,00 ευρώ που θα διατεθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είτε με ανάλογη τροποποίηση του ΠΔΕ (εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο) είτε από τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων για την εκπόνηση των μελετών που αφορούν στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Οθωμανικού Γυναικείου και Ανδρώου Ομαδικού Λουτήρα και  στη συντήρηση, διατήρηση και ανάδειξη των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου.
Για την υλοποίηση των όρων της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται η σύσταση κοινής πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του έργου, με τρία μέλη εκπροσώπους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ένα από το Ε.Τ.Α.Α.- ΤΣΑΥ και ένα εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική και χρηματοδοτική δυνατότητα ώστε το «ΣΑΡΛΙΤΖΑ» να ξαναγίνει πόλος ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και τοπικών φορέων, αναλαμβάνουμε αυτή την προσπάθεια, θεωρώντας ότι ο στόχος είναι πιο σημαντικός από τις όποιες δυσκολίες του εγχειρήματος».


Tι λέει η επιστολή του Χρήστου Μανωλέλλη που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής... 

Χαρμόσυνο νέο. Σαν Χριστουγεννιάτικος μποναμάς φαντάζει στη συνείδηση των κατοίκων της Λέσβου η επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και την ουσιαστική ολοκλήρωση παραχώρησης χρήσης της ιδιοκτησίας του ΕΤΑΑ  (λουτροπηγών και ακινήτων ) στην Περιφέρεια για 25 έτη με δυνατότητα χρονικής παράτασης της σύμβασης.
Χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση της τροπολογίας «Αθανασίου», που άνοιξε την νομική οδό για τη σύναψη της συγκεκριμένης σύμβασης και 20 μήνες από την ώρα, που οι πολίτες ανέλαβαν οργανωμένες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για να φτάσουμε στη σημερινή επιτυχία.
Κερδίσαμε μια μάχη. Κατακτήσαμε μια κορυφή. Πήγαμε ένα βήμα παραπέρα την υπόθεση των ιαματικών λουτρών και του ΣΑΡΛΙΤΖΑ. Πετύχαμε να μεταφέρουμε το κέντρο λήψης αποφάσεων από την Αθήνα και τη Διοίκηση του Ταμείου (ΕΤΑΑ πρώην ΤΣΑΥ) στη Λέσβο και τη Περιφέρεια Β.Α.  και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα για όσους γνωρίζουν την προϊστορία της υπόθεσης.
Δικαιούμαστε συνεπώς, ως πολίτες να νοιώθουμε βαθιά ικανοποίηση, μερική δικαίωση και αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον, γιατί Δεν τελειώσαμε. Τώρα αρχίζουμε. 

Οι αγώνες των κατοίκων και η διακομματική συναίνεση.
 Χρειάστηκαν αγώνες και ήταν ίσως η πρώτη φορά, που η αγανάκτηση και η οργή ξεχείλισαν και έκαναν του κατοίκους της Λουτρόπολης Θερμής  να βγουν στους δρόμους, να καταλάβουν τόσο το Περιφερειακό όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να διαμαρτυρηθούν  και να διεκδικήσουν την αποκατάσταση της φυσικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς καθώς  και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου. 

Με συγκεντρώσεις, με μαύρες σημαίες,  με πλακάτ, με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας  μπροστά στα σφραγισμένα ιαματικά λουτρά, με επισκέψεις και διαμαρτυρίες σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες, (ώστε να μη βρεθεί ούτε ένας που θα δήλωνε ότι δεν ενημερώθηκε),  στο Επιμελητήριο Λέσβου, στον προϊστάμενο της Αρχαιολογικής υπηρεσίες, σε υπηρεσιακούς παράγοντες, με δημοσιεύματα και συνεχείς επικοινωνίες και πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση.
Χρειάστηκε, όμως και αυτό που οι πολίτες τονίζαμε από την πρώτη στιγμή, η διαπαραταξιακή και πολιτική συναίνεση όλων. Είναι ίσως από τις λίγες περιπτώσεις που οι Λέσβιοι ενωμένοι διεκδικήσαμε και γι’ αυτό πετύχαμε αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα.

Το συνοπτικό πρόσφατο ιστορικό της υπόθεσης.
Το 2012 μπήκε λουκέτο στα Ιαματικά Λουτρά Θερμής (μετά από μακραίωνη λειτουργία με διάφορους τρόπους στην ιστορική τους διαδρομή).
Το 2013 ο τότε Περιφερειάρχης κ. Ν. Γιακαλής μαζί με τον Παν. Προβέντζα πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μυτιλήνης καταθέτουν δημόσια πρόταση να αναλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την υπόθεση επαναλειτουργίας και αξιοποίησης των ιαματικών νερών της  Λουτρόπολης Θερμής και του ΣΑΡΛΙΤΖΑ, η οποία έχει ρεαλιστική βάση, αλλά προσκρούει σε νομικά εμπόδια.
Το Δεκέμβριο του 2014  ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου καταθέτει τροπολογία στη Βουλή που γίνεται Νόμος ( αρ.22 του Ν. 4315/2014) λύεται ο γόρδιος δεσμός και ανοίγει νομικά ο δρόμος να υπογραφεί η συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση. Ο ίδιος δε, προσωπικά παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία και παρεμβαίνει, όπου υπάρχει η δυνατότητα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της παραχώρησης.
Το 2015 η Περιφερειάρχης κ. Καλογήρου δέχεται την πρόκληση , φέρνει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με αποφασιστικό τρόπο βάζει ένα στοίχημα να επαναλειτουργήσουν και να αξιοποιηθούν  τα ιαματικά λουτρά Θερμής στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΑΡΛΙΤΖΑ. Επί της ουσίας η κα Καλογήρου έδειξε την απαιτούμενη πολιτική γενναιότητα, γιατί πήρε μια πρόταση του προκατόχου της και ξεπερνώντας αρρωστημένες - καταδικασμένες πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος και  με διορατικότητα ανέλαβε το βάρος της αποκατάστασης μιας Ιστορικής Αδικίας για το νησί μας.
Το καλοκαίρι του 2016 στελέχη της σημερινής κυβέρνησης με δηλώσεις τους και πρωτοβουλίες συμβάλουν στην ολοκλήρωση του πλαισίου της πολιτικής συναίνεσης για την προώθηση της υπόθεσης (Α. Μάρδας, Υφυπουργός Ν. Φράγκου, Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων  του Υπουργείου Εργασίας κ.α.)
Το Δεκέμβριο του 2016 ο Δήμαρχος κ. Σ. Γαληνός που τηρούσε μια στάση «αξιολογικής ουδετερότητας» παρεμβαίνει αποφασιστικά και το Δημοτικό Συμβούλιο άρει το τελευταίο εμπόδιο για την υπογραφή της σύμβασης με την παύση των δικαστικών διεκδικήσεων του Δήμου έναντι του ΕΤΑΑ.
Την 28 Δεκεμβρίου 2016 η Περιφερειάρχης Β.Α. κ. Χ. Καλογήρου ανακοινώνει επίσημα  την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.
Φυσικά, στη διαδικασία θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και να υπογραμμίσουμε τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν, όλες οι Περιφερειακές και Δημοτικές παρατάξεις και κάθε Σύμβουλος ένας προς ένα ξεχωριστά, γιατί αυτοί ουσιαστικά υπερψήφισαν τις αποφάσεις προσβλέποντας στο «γενικό καλό», δηλαδή το «Δημόσιο Συμφέρον», παρά τις όποιες ιδεολογικές και προσωπικές διαφοροποιήσεις καθώς και τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις τους.
Επίσης, αξίζουν συγχαρητήρια στα υπηρεσιακά στελέχη που έχουν αναλάβει το διοικητικό βάρος και διεκπεραιώνουν την υλοποίηση της περίπλοκης, ομολογουμένως αυτής υπόθεσης.
Που βρισκόμαστε τώρα και τι αναμένουμε.
Συνοπτικά μεταξύ άλλων η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει:
1. Την επισκευή, αποκατάσταση και λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών  προεκτιμημένης δαπάνης 375.000 €  .  Ο στόχος είναι ρεαλιστικός γιατί έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 315.000 € από τις  πιστώσεις του έργου «Συντήρηση Κτιριακών Υποδομών Ιαματικών Λουτρών Θερμής» της ΣΑΕΠ088 (με αριθμό έργου 2016ΕΠ08800008) με αντίστοιχη εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και πρόβλεψη πίστωσης έτους 2016:  50.000,00 ευρώ, συν  60.000 € που θα διατεθούν από το Ε.Τ.Α.Α. -Τ.Σ.Α.Υ.
2. Τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Οθωμανικού Γυναικείου και Ανδρώου Ομαδικού Λουτήρα και  στη συντήρηση, διατήρηση και ανάδειξη των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 30.000 € από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 2017, είτε με ανάλογη τροποποίηση του ΠΔΕ (εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο) είτε από τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων, για την εκπόνηση των αρχαιολογικών μελετών.
3. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα των ετών 2016-2020  που καταρτίσθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (αριθ.97/2015 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου), προβλέπεται η προώθηση της χρηματοδότησης έργου με τίτλο «Αποκατάσταση Κτιρίου ΣΑΡΛΙΤΖΑ μετά των Ιαματικών Λουτρών & του Περιβάλλοντος Χώρου» με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό 4.000.000 €

Χρονοδιάγραμμα:
Η ολοκλήρωση των έργων των σχετικών με τις λουτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 2 ετών από την υπογραφή της παρούσας προγραμματικής σύμβασης.
 Η έναρξη της εκτέλεσης των εργασιών των λοιπών παρεμβάσεων που προβλέπει η σύμβαση, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτήρα και των Ρωμαϊκών λουτρικών εγκαταστάσεων,  ορίζεται εντός πενταετίας και η ολοκλήρωση αυτών εντός δεκαετίας από την υπογραφή της παρούσας προγραμματικής σύμβασης.
Το ΥΠ.ΠΟ.Α συμμετέχει στην σύμβαση μόνο κατά την πρώτη δεκαετία ισχύος της, εντός της οποίας θα πρέπει, άλλωστε, να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων.

Τι περιμένουμε οι πολίτες
Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα την επαναλειτουργία των Ιαματικών Λουτρών, που παραμένουν από το 2012 κλειστά, για να πάψει η Θερμή να είναι Λουτρόπολη φάντασμα. 
Αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός και μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στο 2017.  Εξαρτάται βασικά τόσο από τις τεχνικές όσο και από τις διοικητικές Υπηρεσίες, που δεδομένης της ύπαρξης σχετικής χρηματοδότησης πρέπει να τρέξουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. 
Οι προεργασίες για τις τεχνικές μελέτες έχουν γίνει και εκκρεμεί η ολοκλήρωσή τους. Συνεπώς με σφικτό χρονοδιάγραμμα μπορεί να έχουμε ολοκλήρωση εργασιών εντός του 2017. Μακάρι να είναι ανοιχτά στο κοινό πριν την έναρξη της λουτρικής περιόδου, αλλά φαντάζει λίγο δύσκολο.
Η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Οθωμανικού Γυναικείου και Ανδρώου Ομαδικού Λουτήρα και  των αποκαλυφθεισών Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για την περιοχή, αφενός γιατί θα σώσει τα εξαιρετικά αρχαιολογικά μνημεία και αφ’ ετέρου γιατί θα αναδείξει την ιστορική συνέχεια στη χρήση των ιαματικών νερών δια μέσου των αιώνων. (Σημείωση: Ο κ. Τριανταφυλίδης, προϊστ. Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει δεσμευτεί κατά την επίσκεψή μας στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των πολιτών, ότι εφόσον υπάρξει η χρηματοδότηση θα γίνουν άμεσα οι μελέτες και εν συνεχεία θα υπάρξει σίγουρα κάποιο πρόγραμμα για να ενταχθεί το κόστος των εργασιών αποκατάστασης) .
Το ΣΑΡΛΙΤΖΑ, που μαζί με τις αρχαιότητες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Πολιτισμικής μας κληρονομιάς, είναι αδύνατο να επαναλειτουργήσει ως Ξενοδοχείο. Αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι να αλλάξει χρήση και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ένα σύγχρονο ΘΕΡΜΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, διατηρώντας όλα τα μοναδικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία, με σεβασμό στο περιβάλλον και το ιστορικό του φορτίο.
Αυτό από μόνο του και σε συνδυασμό με τις άλλες δυνατότητες που διαθέτει ευρύτερα η περιοχή μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού μας.
 Αυτό είναι το όραμά μας, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο.
Η αναφορά που γίνεται στην Προγραμματική Σύμβαση είναι αόριστη. Το θέμα αυτό είναι πιο δύσκολο. Εμείς οι πολίτες με σαφήνεια διατυπώνουμε το αίτημα. 
Η Περιφέρεια Β.Α. πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση ενός ρεαλιστικού Στρατηγικού Σχεδίου (Muster Plan) και με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. 
Η έναρξη αυτής της διαδικασίας, επειδή είναι χρονοβόρα δεν μπορεί να περιμένει, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως και παράλληλα με τις εργασίες για την επαναλειτουργία των  ιαματικών λουτρών.

Παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία.
Κρίσιμοι και καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία της προσπάθειας είναι:
1. Να στελεχωθεί άμεσα και να λειτουργήσει υποδειγματικά η «Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης Έργου» που ορίζεται στο αρ. 8 της Σύμβασης. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ατόμων που θα τη στελεχώσουν. Είναι κομβικό σημείο και χρειάζονται άνθρωποι ανοιχτόμυαλοι, με γνώσεις και δεξιότητες και κυρίως με διάθεση προσφοράς στον τόπο.
2. Να υποστηρίξουν όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και όχι μόνο της Περιφέρειας Β.Α. την όλη προσπάθεια. Όλοι πρέπει να δείξουν ευαισθησία, και να διευκολύνουν τις διαδικασίες στα πλαίσια της διακριτικής ευχέρειας που τους παρέχει ο νόμος και
3. Να συνεχιστεί αδιατάρακτη η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, στα πλαίσια βεβαίως των καταστατικών τους αρχών, έξω από σκοπιμότητες και μικρόψυχες πολιτικές.
Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης η υπόθεση πέρασε στα χέρια μας. 
Εμείς ως Λέσβιοι που διεκδικήσαμε και πήραμε, έστω και με παραχώρηση της χρήσης, έστω και με σκληρούς όρους τους φυσικούς μας πόρους και την Πολιτισμική μας κληρονομιά, είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε, ότι μπορούμε και να τους αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας.

Για την Κίνηση Πολιτών Λέσβου
Χρήστος Μανωλέλλης



Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  






                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες