Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ.. ΟΙ TOUR OPERATORS ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ.. ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΤΣΑΡΤΕΡ..


Με μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική ομιλία ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων “έδειξε” το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει και φέτος ο τουρισμός στη Λέσβο…

Ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος ήταν σαφέστατος όταν περιέγραφε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του, που πληρώνει όσο κανένας το μεταναστευτικό και τις σπασμωδικές κινήσεις των “υπευθύνων” που απέδειξαν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα..

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων Λέσβου, με αφορμή την κοπή της πίτας για την νέα χρονιά που έγινε στο Επιμελητήριο Λέσβου, ανέδειξε το ζήτημα της καθοδικής πορείας του τουρισμού στο νησί και ζήτησε συστράτευση όλων, γιατί όπως σωστά είπε, ο τουρισμός επιδρά και επηρεάζει πολλούς  κλάδους της οικονομίας…

Τα στοιχεία δε που έδωσε στη δημοσιότητα για φέτος με τον περιορισμένο αριθμό τσάρτερ… 7 συν πέντε μισά και τα …μηδενικά κρουαζιερόπλοια, αν και αναμενόμενα, έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση !!!

Διαβάστε παρακάτω ένα μέρος της ομιλίας 
του Προέδρου..
Το 2016 ήταν μία δύσκολη χρονιά όπου η Λέσβος έφτασε πραγματικά σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. 

Στην κορυφή της λίστας των δυσκολιών ήταν και όπως φαίνεται θα παραμείνουν  το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα μαζί με τις αρνητικές του προεκτάσεις στην τουριστική εικόνα της Λέσβου , άλλωστε, οι ξένοι tour οperators παρακολουθούν, πλέον, στη χώρα μας και τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό και ανάλογα σχεδιάζουν τον επιχειρησιακό τους προγραμματισμό. 

Άλλη δυσκολία ήταν η κατάσταση της  Τουρκίας με τα τρομοκρατικά κτυπήματα και το παραλίγο πραξικόπημα μείωσαν δραστικά τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου μεταξύ αυτών και στο νησί μας.                              

Διότι οι κρουαζιέρες αυτές έχουν σαν βάση προορισμού την Ελλάδα και την Τουρκία με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Και για την ενημέρωση σας η μεγάλη ωφελημένη χώρα σε κάθε περίπτωση είναι η Ισπανία και εν γένει η δυτική Μεσόγειος όπου η κρουαζιέρα μετακινήθηκε προς τα εκεί.

Επίσης η καθυστέρηση να ξεκαθαριστεί το καθεστώς της GATE ΒΙΖΑΣ για τους Τούρκους επισκέπτες ήταν η αιτία που οι αφίξεις των Τούρκων ουσιαστικά ξεκίνησαν από τον Ιούνιο το 2016.                                                  

Και για αυτό ξεκινήσαμε ήδη από τώρα να πιέζουμε το πιλοτικό πρόγραμμα της ΒΙΖΑΣ να εφαρμοστεί ακόμα  και από τον Μάρτιο 2017 αν γίνεται.

Και έρχεται να προστεθεί η σημαντική πτώση  της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ όπου θα καταστήσει πολύ ακριβότερες τις διακοπές των τούρκων στο εξωτερικό και πιστεύουμε θα επιδράσει αρνητικά και αυτό στην πορεία.

Η δύσκολη  εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία δεν επιτρέπει αισιοδοξία και προβλέψεις. Τα πάντα μπορεί να ανατραπούν σε μια μέρα…

Και βέβαια να μην ξεχνάμε την υπερφορολόγηση των τελευταίων δύο ετών με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού μέρους της ανταγωνιστικότητας μας σε σχέση με ομοειδής επιχειρήσεις άλλων χωρών. 

Εδώ θα κάνουμε μία παρένθεση, είναι σημαντικό να τονίσουμε σε ό,τι αφορά το πώς πήγε η γενικά  η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα το 2016 , κρίσιμο στοιχείο αποτέλεσαν οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής, οι οποίες δείχνουν να ενισχύονται στους μήνες αιχμής.

Και αν δεν μεσολαβούσαν τα προβλήματα τρομοκρατίας που αντιμετώπισαν προορισμοί της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί μέρος της διεθνούς ταξιδιωτικής κίνησης και προς τη χώρα μας, μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να παρέμενε σε αρνητικό πεδίο. Διότι πρώτα γέμισαν η Ισπανία και η Κύπρος όπου  κατέγραψαν τα υψηλότερα τουριστικά κέρδη και μετά ήρθαν στην Ελλάδα

Γι αυτό κι εμείς επιμένουμε, πως το σημαντικό είναι να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τις μοναδικές ομορφιές, υπενθυμίζοντας διαρκώς στη διεθνή τουριστική αγορά, πως η Λέσβος παραμένει ένας ελκυστικός, φιλόξενος και ασφαλής προορισμός.

Πρέπει όλα να τα έχουμε υπόψην μας για να μπορέσουμε να πάρουμε και τις σωστές αποφάσεις.

Ο τουρισμός, σε αντίθεση με τις περισσότερες μεταποιητικές δραστηριότητες ή τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, αποτελεί οριζόντια δραστηριότητα και όχι κάθετη.

Η δραστηριότητα του τουρισμού όπως είναι γνωστό σε όλους μας, επιδρά σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως μεταφορές (π.χ. ταξίδι με αεροπλάνο και transfer με λεωφορείο), διαμονής (σε ξενοδοχείο ή αλλού), εστίασης (σε εστιατόρια ή bar εντός ή εκτός του χώρου διαμονής), διασκέδασης (περιλαμβανομένων των επισκέψεων σε αξιοθέατα) και κατανάλωσης σε καταστήματα.

Έτσι ο τουρισμός αποτελεί μια δραστηριότητα που –ούτως ή άλλως - αφορά πολλά και διάφορα τμήματα του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού μιας κοινωνίας.  

Επιπλέον, λόγω της διασποράς των τουριστικών δραστηριοτήτων ανά περιοχή, ο τουρισμός έχει και καταλυτικό ρόλο στην διασπορά του εισοδήματος.

Η αλυσίδα των αγαθών που ο τουρισμός μπορεί να επηρεάσει είναι απίστευτη.

Και όμως παράλληλα είναι μία ευαίσθητη δραστηριότητα και επηρεάζεται σε ότι συμβαίνει γύρω μας το οποίο αυτό ακριβώς ζούμε τώρα.

Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην σεζόν του 2017 και θεωρούμε ότι για ακόμα μία φορά οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι πολλές και μεγάλες. 

Και αυτό φαίνεται με τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε ως τώρα:

Ξεκινάμε με κανένα κρουαζιερόπλοιο, 2 πτήσεις από ΑΓΓΛΙΑ (Λονδίνο και ΜΠΕΡΜΙΧΑΜ), 1 από ΒΙΕΝΝΗ, 1 από ΟΣΛΟ, 1 από ΔΑΝΙΑ, 2 από ΠΟΛΩΝΙΑ, 1 από ΤΣΕΧΙΑ και μάλλον με 5 πτήσεις (μισά) από ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.

Όσο για την αγορά της Τουρκίας δεν έχουμε ακόμη άποψη λόγω της ρευστής κατάστασης στο εσωτερικό της καθώς και οι τούρκοι αποφασίζουν την τελευταία στιγμή που θα πάνε.         

Όμως οι δυσκολίες αυτές φέρνουν στην επιφάνεια τα λάθη του παρελθόντος και έδειξαν ότι δεν είχαμε βάλει τις σωστές βάσεις.       

Μας δίνεται η δυνατότητα εδώ που έχουμε φτάσει χαμηλά, να κάνουμε μία δυναμική επανεκκίνηση και να ξανά βγούμε μπροστά ... τίποτα δεν έχει χαθεί.

Τι χρειάζεται;; 

Συντονισμένες, στοχευόμενες και καλά μελετημένες δράσεις και να διαχειριστούμε σωστά την θεμελιώδη αρχή του Τουρισμού που είναι η ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου.

Την ανάδειξη των περιοχών με ιδιαίτερο  φυσικού κάλλους.

Η κλασσική τύπου τουριστική προβολή δεν αρκεί πια για την Λέσβο. Είναι απαραίτητη η παρουσία μας στις εκθέσεις αλλά από μόνη της αυτή δεν αρκεί, είναι ανάγκη παράλληλα να γίνονται στοχευμένες και καλά οργανωμένες δράσεις.

Να μην ξεχνάμε σε κάποιες εκθέσεις όπως της Γερμανίας και της Ρωσίας  πέρυσι ο κόσμος ήταν αρνητικός απέναντι στο περίπτερο της Λέσβου. Άρα μόνο η παρουσία μας δεν αρκεί σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις.

Για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή το πώς εφαρμόζουμε τους κανόνες και κανονισμούς του τουρισμού που είναι απολύτως αναγκαίοι και απαραίτητοι για να γίνει ξανά η Λέσβος τουριστικός προορισμός.










Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  





                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες