Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

“ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ S – 400 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ..


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σε ευθεία σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν οδηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ανακοίνωση ότι η αγοραπωλησία του ρωσικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος S-400 προχωρά κανονικά και ήδη πληρώθηκε η προκαταβολή.

Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν σήμανε συναγερμό στην Ουάσιγκτον και η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με δηλώσεις εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.

Οι πάντες θεωρούν ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, άρα και η Τουρκία, να χρησιμοποιούν διαλειτουργικά οπλικά συστήματα.

Οι Αμερικανοί εντάσσουν σε αυτό το πλαίσιο την επικίνδυνη -όπως αποδεικνύεται- απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει από τη Ρωσία το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο δεν λειτουργεί με κανένα από τα οπλικά συστήματα των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το θέμα τέθηκε και στην χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ήταν έτοιμη να δώσει απαντήσεις.

Υπογράμμισε το αυτονόητο, που γνωρίζει κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ότι εάν η Τουρκία προχωρούσε στην αγορά των S-400, δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο, οπότε θα αποτελούσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες μέγιστη ανησυχία.

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Θα ήταν ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν σύμμαχοι στη διάσκεψη κορυφής της Βαρσοβίας, η οποία υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες εξαρτήσεις από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία – μέσω κάποιων εθνικών μας προσπαθειών».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε εάν η Τουρκία παραβίασε κάποιον κανονισμό του ΝΑΤΟ, αλλά δεν γνώριζε να απαντήσει.

Δεν τοποθετήθηκε και στο ερώτημα εάν η Αμερική είναι έτοιμη να συζητήσει τις όποιες επιπτώσεις της αγοράς του ρωσικού συστήματος.

Απάντησε με τον ίδιο τρόπο στο ερώτημα μας, εάν οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά των S-400.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος και της ιστοσελίδας μας, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε την περασμένη εβδομάδα στον Ταγίπ Ερντογάν και του έθεσε το μείζον θέμα.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν γινόταν αναφορά στους S-400, αλλά σύμφωνα με πηγή του ΠΘ και της ιστοσελίδας μας, η συζήτηση άφησε «πικρή γεύση» στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ρωτήσαμε την εκπρόσωπο εάν η Αμερική εναντιώνεται στην αγορά των S-400 από την Τουρκία και απάντησε ως εξής εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες: «Βάσει της συμφωνίας της Βαρσοβίας, παρόμοια συστήματα υποτίθεται πρέπει να είναι διαλειτουργικά με τα μέλη του ΝΑΤΟ κι αυτά δεν είναι διαλειτουργικά. Επομένως μας ανησυχεί».

Τούρκος δημοσιογράφος ζήτησε από την κ. Νάουερτ, να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάζ, ο οποίος με αφορμή την παραπομπή σε δίκη από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο πρώην υπουργού της Τουρκίας με κατηγορίες για παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος απάντησε θυμωμένα: «Θα πω απλά τρεις λέξεις. Αυτό είναι γελοίο», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: mignatiou
 
 


Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  




                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!!  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες