Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ "ΒΓΟΥΝ" Ή ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" !! ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ.. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ.. ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ.. LEADER.. ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ..



«Ξεκλειδώνουν» πόροι 841 εκατ. ευρώ για τους αγρότες. Ο προγραμματισμός για την εκκίνηση των νέων χρηματοδοτικών πακέτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 (ΠΑΑ) έχει γίνει και οι σχετικές προκηρύξεις αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν τους ερχόμενους μήνες, το αργότερο ως το τέλος του έτους.

Σχεδιασμοί, κονδύλια και προθεσμίες

Ενα από τα πιο σημαντικά προγράμματα αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση  των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. 

Το σχετικό μέτρο (275 εκατ. ευρώ) έχει προδημοσιευτεί, και η πρόσκληση αναμένεται ότι θα έχει υπογραφεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Έτοιμες είναι και οι δράσεις της βιολογικής γεωργίας, ύψους 330 εκατ. ευρώ, καθώς και τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, προϋπολογισμού 177 εκατ. ευρώ. 

Σε αυτά περιλαμβάνεται και η απονιτροποίηση των εδαφών για την εξυγίανση των υδάτων από τη χρήση λιπασμάτων.

Αναμένεται, επίσης, προκήρυξη ύψους 27 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών συλλογικών σχημάτων, όπως των Ομάδων Παραγωγών, οι οποίες συστήνονται με στόχο την αύξηση του όγκου παραγωγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής και εμπορίας. 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και δράσεις 32 εκατ. ευρώ για τη στήριξη προγραμμάτων που θα μπορέσουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από τα προγράμματα CLLD/LEADER.

Το υπουργείο έχει προχωρήσει και σε προδημοσίευση 2ης πρόσκλησης που αφορά την υποβολή αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» για το έτος 2017 στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος, στις οποίες κατά την πρώτη πρόσκληση δεν υπήρξε ανταπόκριση και περίσσεψαν πόροι. 

Επιπλέον, κατά τον Οκτώβριο, αφού έχει ολοκληρωθεί η περίοδος των ενστάσεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης ποσοστού (εκτιμάται στο 40%) των επιλαχόντων νέων αγροτών από την πρώτη πρόσκληση σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εκτός της Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα ενταχθεί το σύνολο των επιλαχόντων.

«Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται αυτή την περίοδο μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της σωστής αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) συνολικού ποσού περί τα 6 δισ. ευρώ» επισημαίνει στο «Βήμα» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου

Όπως αναφέρει, έχει ξεκινήσει μια τιτάνια προσπάθεια να αρθούν οι αγκυλώσεις και τα κακώς κείμενα στην αλιεία και παράλληλα να εξορθολογιστεί ο χώρος των υδατοκαλλιεργειών. «Το βασικότερο εργαλείο μας σε αυτή τη διαδρομή είναι οι κοινοτικοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, ύψους 389 εκατ. ευρώ, που με την εθνική συνεισφορά θα ξεπεράσουν τα 523 εκατ. ευρώ» τονίζει ο υπουργός.

Αναπροσανατολισμός παραγωγικού προτύπου

Τα δύο προγράμματα (ΠΑΑ και ΕΠΑλΘ) αποτελούν τα βασικότερα αναπτυξιακά εργαλεία για τη χάραξη πολιτικής στον αγροτικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές της χώρας, με επίκεντρο την ανάταξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και τον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας. 

«Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που ήρθαν ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ύφεσης των προηγούμενων ετών, κρίνεται επιτακτική η ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων του ΠΑΑ, στη βάση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, που θα απαντά στις προκλήσεις της εποχής, στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και παθογένειες του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας» σημειώνει ο κ. Αποστόλου.

Ποιες δράσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί

Από την έγκριση του ΠΑΑ τον Δεκέμβριο του 2015 ως σήμερα εξασφαλίστηκε συγχρηματοδότηση των ημιτελών έργων, ιδιωτικών και δημοσίων, της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου από πόρους της νέας. 

Συγκεκριμένα, έχουν ενταχθεί ως ανειλημμένες υποχρεώσεις ιδιωτικά έργα, προϋπολογισμού 832 εκατ. ευρώ, και δημόσια έργα, 371 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, έως σήμερα, στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020 έχουν προκηρυχθεί οι εξής δράσεις:

1) Κατάρτιση και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων για Νέους Γεωργούς και μικρές Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις με δημόσια δαπάνη 10,2 εκατ. ευρώ.

2) Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία 17 εκατ. ευρώ.

3) Βιολογικές καλλιέργειες προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την επαναπροκήρυξη του μέτρου (οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν περισσότερες από το αναμενόμενο) εγκρίθηκε από την Κομισιόν συμπλήρωση των κριτηρίων ένταξης για την κτηνοτροφία στην πρόσφατη τροποποίηση του προγράμματος. Για τη φυτική παραγωγή έχει γίνει η αξιολόγηση και ένταξη, με προϋπολογισμό 223 εκατ. ευρώ.

4) Εγκατάσταση Νέων Γεωργών με 241 εκατ. ευρώ.

5) Προετοιμασία στρατηγικής της τοπικής ανάπτυξης Leader, με δημόσια δαπάνη 326 εκατ. ευρώ για το ΠΑΑ και 54 εκατ. ευρώ για την αλιεία. Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τοπικών προγραμμάτων και η κατανομή πόρων στις Ομάδες Τοπικής Δράσης. Επαναπροκηρύχθηκε με 20 εκατ. ευρώ το LEADER για περιοχές που δεν έχουν πρόγραμμα (π.χ. Κεφαλονιά και Ζάκυνθος).

6) Εξισωτική Αποζημίωση με δημόσια δαπάνη 486 εκατ. ευρώ αθροιστικά για τα έτη 2016 και 2017. Καταβάλλεται σε κτηνοτρόφους ορεινών, ημιορεινών, νησιωτικών και γενικά απομακρυσμένων φτωχών περιοχών της χώρας.

7) Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων, 150 εκατ. ευρώ.

8) Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (comfusio) ώστε να μην απαιτείται χρήση εντομοκτόνων και να αντιμετωπίζονται τα καρποφάγα σκουλήκια με φυσικό τρόπο (προϋπολογισμός 15 εκατ. ευρώ).

9) Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (αγροτική οδοποιία) ανά Περιφέρεια με 39,6 εκατ. ευρώ.

«Συνολικά, οι προσκλήσεις νέων μέτρων, 1,7 δισ. ευρώ, και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις, 1,2 δισ. ευρώ στο ΠΑΑ 2014-2020, φτάνουν τα περίπου 3 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 55% της δημόσιας δαπάνης του ΠΑΑ» αναφέρει ο υπουργός. 

Και καταλήγει: «Οι πληρωμές από το 2015 έως και σήμερα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, με το 2015 να φτάνουν τα 780 εκατ. ευρώ και το 2016 τα 657 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη αντίστοιχα, ενώ η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο νέο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές έχει ξεπεράσει το 21% μαζί με τους πόρους της προκαταβολής που έχουν εισρεύσει στη χώρα, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά έναν χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών-μελών.

Πηγή: Το Βήμα














Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  



                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες