Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΥΘΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 6 ΣΤΟ "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ" ΤΟ ΝΕΟ "ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ" ΤΟΥ 2017 !! ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ..ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ !!!




Την Παρασκευή 16/12/2016 θα παρουσιαστεί στις 18:00 μμ στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ το βιβλίο "ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017".

Το βιβλίο που έχει περίπου 450 σελίδες περιλαμβάνει δοκίμια των μεγάλων Λεσβίων Συγγραφέων, αλλά και θέματα από την Λέσβο από άλλους Έλληνες Συγγραφείς.

Τα θέματα αφορούν σε όλη την χρονική διάρκεια της ιστορίας της Λέσβου.

Εμείς που το ξεφυλλίσαμε και το βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον μας τράβηξαν την προσοχή οι φωτογραφίες από την εποχή της γερμανικής κατοχής στην Ερμού και η φωτογραφία από το υδροπλάνο από το Λιμάνι της Μυτιλήνης.

Όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας θα το βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Εμείς όμως θα προτείναμε στους εκδότες να το στείλουν δώρο, τώρα στις γιορτές, στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα μπας και καταλάβει επιτέλους ότι Λέσβος και Μυτιλήνη είναι το ίδιο νησί....



ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017

Ο νέος τόμος κυκλοφορεί από τις Λεσβιακές εκδόσεις «Μύθος», γραφιστικά ανανεωμένος και θεματικά πλουσιότατος.

Στις 440 σελίδες του στεγάζονται 41 πρωτότυπες εργασίες 50 εκλεκτών και έγκυρων μελετητών των Λεσβιακών Γραμμάτων που καλύπτουν μια ευρεία και ποικίλη θεματολογία: Ιστορία, Λαογραφία, Λογοτεχνία, Γραμματολογία, Αρχαιολογία, Ανθρωπολογία, Βιογραφίες, Εικαστικά, κά.

Το εξώφυλλο κοσμεί έργο της γνωστής Πετρανής ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη, στο εικαστικό έργο της οποίας υπάρχει ειδικό, πολυσέλιδο αφιέρωμα.

Αφιέρωμα, επίσης, υπάρχει στη σπουδαία ιστορικό Ευρυδίκη Σιφναίου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον πρόωρο θάνατό της.

Από το φετινό ημερολόγιο καθιερώνεται μια νέα στήλη που έχει τον τίτλο :«Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε».

Γράφουν ο βραβευμένος Λιμενικός Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος και ο συγγραφέας Τάκης Χατζηαναγνώστου.

Το ημερολόγιο κλείνει με την ενότητα «Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες του», στην οποία βρίσκουμε μια σειρά από συλλεκτικά τεκμήρια του παρελθόντος (φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, ληξιαρχικές πράξεις, εξώφυλλα βιβλίων, προγράμματα εκδηλώσεων κ.ά.

Σημειώνουμε το μικρό αφιέρωμα στον συλλέκτη Γιάννη Δελή και τη δημοσίευση ενός μέρους από το ανέκδοτο ημερολόγιο της Πελαγίας Μαμουλέλλη), με δύο γελοιογραφίες του Αντώνη Κυριαζή και του Μάκη Αξιώτη που αποχαιρετούν το 2016 και υποδέχονται το 2017 και τα βιογραφικά όλων των συντελεστών του τόμου.

Δυο λόγια για την ιστορία των «Ημερολογίων» και των «Λεσβιακών Ημερολογίων»

Η Βέρα Παπαδάκη στο εξαιρετικό βιβλίο της «Τα θαυμαστά Ημερολόγια και οι εκδότες τους» (εκδόσεις Συλλογές – Αργύρης Βουρνάς, Αθήνα 1998) σημειώνει για το ιδιαίτερο και σημαντικό αυτό κομμάτι των νεοελληνικών γραμμάτων: «Με τον όρο “ημερολόγια” εννοούμε ετήσιες φιλολογικές και καλλιτεχνικές επετηρίδες και τέτοιες κυκλοφόρησαν κατά εκατοντάδες από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι της μέρες μας.

Από το 1860 μέχρι και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυριάρχησαν και επηρέασαν την πνευματική ζωή του τόπου μας και γενικά διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της νεότερης λογοτεχνίας μας.

Στα ημερολόγια συνεργάζονταν οι κορυφαίοι λογοτέχνες, καλλιτέχνες και  επιστήμονες της  εποχής και  η θεματογραφία  τους αγκάλιαζε  όλα τα είδη της πνευματικής ζωής.

Κυκλοφορούσαν στην αρχή κάθε έτους με 300 έως 700 σελίδες και  χαρακτηρίζονται από την  ποικιλία της  ύλης, συνδυάζοντας  διδακτικό  και ψυχαγωγικό χαρακτήρα».

Η Λέσβος έχει την παράδοσή της και σ’ αυτό το χώρο.
Το πρώτο «Ημερολόγιο» εκδόθηκε το 1911 στην Κωνσταντινούπολη από την Πλωμαρίτισσα λόγια Χαρίκλεια Μελανδινού, με τον τίτλο «Ημερολόγιον της Εφημερίδος των Κυριών “Η Λέσβος” του δίσεκτου έτους 1912».

Δυο χρόνια αργότερα από τον Μήτσα Κουρτζή, εκδότη της εφημερίδας «Λέσβος» εκδόθηκε στη Μυτιλήνη το «Πανελλήνιον Ημερολόγιον Λέσβου 1914». 

Ακολούθησαν το «Ημερολόγιο» του Μιχάλη Καλλοναίου με τον τίτλο «Λεσβιακό Λεύκωμα 1934», οι «Λεσβιακές Σελίδες 1950» των Αρ. Δελή – Δ. Μαντζουράνη, το «Ημερολόγιο 1950» των Βερναρδάκη – Σαμάρα, το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» 1954, 1956, 1958 του Παναγή Σαμάρα και πιο πρόσφατα το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» του Αριστείδη Κουτζαμάνη, το πιο μακρόβιο, αφού κυκλοφόρησε για 11 συνεχόμενα χρόνια από το 1999 έως το 2009.

Τη μακρόχρονη αυτή παράδοση συνεχίζει από το 2011 ο Παναγιώτης Σκορδάς, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, με το δικό του  Ημερολόγιο, που έχει τον τίτλο «Λεσβιακό Ημερολόγιο. Γράμματα Τέχνες Πολιτισμός».

Με πολλούς συνεργάτες, νέες στήλες, ποικίλη θεματολογία για έξι χρόνια οι τόμοι των Λεσβιακών Ημερολογίων που  αποτελούν  ένα ωφέλιμο και τερπνό ανάγνωσμα και μια σημαντική συμβολή στις Λεσβιακές σπουδές, γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή και θετικότατες κριτικές






Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  




                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες