Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΟΑΕΕ) ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ (ΕΤΑΑ).. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ..















Στα 117,22 ευρώ το μήνα ορίζεται η χαμηλότερη δυνατή ασφαλιστική εισφορά για κύρια ασφάλιση σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όπως φαίνεται και από την διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εργασίας.
Η εγκύκλιος βασίζεται στις δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη βάση υπολογισμού των εισφορών για αυτοαπασχολούμενους (ΕΤΑΑ), ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και αγρότες (ΟΓΑ).
Σύμφωνα δε με τη σημερινή εγκύκλιο, οι νέοι επιστήμονες για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησής τους μπορούν να πληρώνουν μηνιαία, έως και 57,44 ευρώ (14% επί του 70% του κατώτατου μισθού που αντιστοιχεί σε 410,2 ευρώ).
Παράλληλα, η εγκύκλιος περιέχει παραδείγματα και αναλυτικούς πίνακες για το πώς διαμορφώνονται τα μεταβατικά ποσοστά εισφορών, εκτός από τους νέους επιστήμονες, και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους του ΕΤΑΑ.
Nα σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την πρώτη χθεσινή υπουργική απόφαση, ξεκαθαρίστηκε ότι στο άθροισμα εισοδημάτων που προέρχονται από μισθωτή απασχόληση και άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας θα επιβάλλεται το ανώτατο και κατώτατο όριο βάσει των οποίων θα υπολογίζονται από 1η Ιανουαρίου 2017 οι εισφορές.
Πρόκειται για την απόφαση που ανατρέπει πλήρως το τοπίο της ασφάλισης στους ελεύθερους επαγγελματίες, μετόχους Ανώνυμων Εταιρειών, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων επιχειρήσεων και οργανισμών και αυτοαπασχολούμενους, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις στο ύψος των εισφορών τους.
Βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζεται το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. 
Και ξεκαθαρίζεται ότι ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος. 
Συνεπώς για το 2017 θα χρησιμοποιηθεί το εισόδημα του 2015 και όταν εκκαθαριστεί, το εισόδημα του 2016. 
Εάν υπάρξει διαφορά μεταξύ του πραγματικού εισοδήματος και του εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους, θα αναζητείται και θα συμψηφίζεται ισομερώς, σε μηνιαία βάση έως το τέλος του κάθε έτους.
Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ που αντιστοιχούν στο ύψος του κατώτατου μισθού για εργαζόμενους άνω των 25 ετών. 
Η εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία, θα υπολογίζεται δηλαδή, επί αυτού του ποσού, σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι χαμηλότερο από τα 7.032 ευρώ.
Το ίδιο όριο στο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά ισχύει και στις περιπτώσεις ζημιών, ή μηδενικών χρεών, ή υποχρεωτικής ασφάλισης λόγω ιδιότητας χωρίς όμως άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
Τα 586 ευρώ θα είναι η βάση υπολογισμούς των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών και για τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και για τους γιατρούς που απασχολούνται χωρίς αμοιβή. 
Αν ο ασφαλισμένος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των 586 ευρώ έως ότου καταστεί εφικτός ο υπολογισμός του πραγματικού εισοδήματος.
Στα 410,2 ευρώ ορίζεται το κατώτερο όριο εισοδήματος επί του οποίου καταβάλλεται εισφορά για τα 5 πρώτα χρόνια ασφάλισης, στις περιπτώσεις νέων επιστημόνων.
Σε περιπτώσεις που κάποιο πρόσωπο καταβάλει εισφορές και ως μισθωτός ή έχει παράλληλη δραστηριότητα, βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το άθροισμα από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος ή το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα αντίστοιχα.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύουν αυτοτελή πλαφόν στο ασφαλιστέο εισόδημα, κάτι που δίνει μια μικρή ανάσα στους ασφαλισμένους, δημιουργεί όμως και σύγχυση. 
Και αυτό γιατί ανάλογα τη δραστηριότητα, ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει διαφορετικά ποσοστά εισφορών. 
Ενώ δηλαδή προβλέπεται ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται στο άθροισμα των εισοδημάτων, δεν προσδιορίζεται το ύψος των εισφορών.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ καταβάλλει εισφορές στο 26,95% του φορολογητέου αποτελέσματος, ενώ αν είναι ασφαλισμένος και στο ΕΤΑΑ θα πρέπει να πληρώνει εισφορές 38%.
Τέλος, ορίζεται ότι ειδικά στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για την συμπλήρωση του ανώτατου πλαφόν εισοδήματος (μηνιαία 5.860 ευρώ).
Σε περίπτωση εισοδημάτων από δύο ελεύθερες δραστηριότητες, (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα.
Η απόφαση αφορά αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, υγειονομικούς που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση και δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ασφαλισμένους του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων του ΟΑΕΕ, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και 5 δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια καθώς και ιδιοκτήτες καταλυμάτων με 6-10 δωμάτια που είναι παράλληλα και εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών.
Παράλληλα, αφορά μέλη ή μετόχους Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των ΑΕ και των ΙΚΕ των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα ασφαλιστέα στον ΟΑΕΕ, μέλη ΔΣ των Ανώνυμων Εταιρειών που είναι μέτοχοι σε ποσοστό άνω του 3% σε επιχείρηση επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική, μέτοχοι ΑΕ των οποίων σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης καθώς και διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταρείας.





Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  




                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες