Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΚΟ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΤΑΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ !!


Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση της ΜΚΟ που βρίσκεται υπό έρευνα επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά και οικονομικά πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το όνομά της κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης. Ούτε καν η ελληνική κυβέρνηση δεν γνώριζε εξαρχής λεπτομέρειες.

Τις έλαβε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, την περασμένη Πέμπτη, απευθείας από τον κύπριο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα και είναι εκείνος που χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη ΜΚΟ - και της οποίας τη χρηματοδότηση διέκοψε έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των καταγγελιών που βαρύνουν μέλη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι καταγγελίες για ενδεχόμενη σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων και για οικονομική διαφθορά έφθασαν στην Επιτροπή από την ίδια τη ΜΚΟ - η οποία, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει, προκειμένου να λαμβάνει χρηματοδότηση από την DG ECHO του κ. Στυλιανίδη είναι υποχρεωμένη να αναφέρει οτιδήποτε παρόμοιο πέσει στην αντίληψή της.

«Οι μηχανισμοί λειτούργησαν και καταφέραμε να εντοπίσουμε το περιστατικό» μάς λένε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες. «Ανθρωποι της ECHO πραγματοποιούν ελέγχους και μιλούν απευθείας με τους πρόσφυγες-θύματα».

Ο κ. Στυλιανίδης δημοσιοποίησε την υπόθεση την Τρίτη στις Βρυξέλλες. «Εχουμε εντοπίσει δυνητικά σοβαρούς ισχυρισμούς σχετικά με ένα από τα ανθρωπιστικά έργα που υλοποιείται από εταίρο στην Ελλάδα» δήλωσε. «Πρόκειται για ισχυρισμούς υπό διερεύνηση. Παρ' όλα αυτά η Επιτροπή τούς λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Η προσέγγισή μας είναι μηδενική ανοχή για οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων ή προσβολή της προσωπικής ακεραιότητας όλων των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και για οποιαδήποτε κατάχρηση κονδυλίων».

Η DG ECHO παρέπεμψε την υπόθεση για άμεση διερεύνηση στην OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η οποία είναι επιφορτισμένη με το να εντοπίζει, να διερευνά και να καταπολεμά οποιαδήποτε απάτη σχετίζεται με τα κονδύλια της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του κ. Στυλιανίδη, δεν πρόκειται να ανακοινώσουν το όνομα της ΜΚΟ ή του διεθνούς οργανισμού γιατί από τη στιγμή που η υπόθεση παραπέμφθηκε στην OLAF έχει φύγει από τη δικαιοδοσία τους.

Η DG ECHO χρηματοδοτεί τους εξής διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ στην Ελλάδα, απ' ευθείας όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της, χωρίς τη μεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης: Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού (IFRC), Γιατροί του Κόσμου (Medecins du Monde), Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων (Danish Refugee Council), International Rescue Committee (IRC, με έδρα τη Νέα Υόρκη και νυν πρόεδρο τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας), OXFAM (με έδρα τη Βρετανία), Save the Children (βρετανική ΜΚΟ), Arbeiter-Samariter-Bund (γερμανική ΜΚΟ), Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (Norwegian Refugee Council), CARE (αμερικανική ΜΚΟ), Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), Mercy Corps (αμερικανική ΜΚΟ), Terre des Hommes (ελβετική ΜΚΟ) και UNICEF.

Οι παραπάνω ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί - που έχουν λάβει συνολικά γύρω στα 200 εκατ. ευρώ από την DG ECHO για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα - συνάπτουν συμφωνία αν χρειάζεται με άλλες ΜΚΟ οι οποίες λειτουργούν ως υπεργολάβοι τους. 

Δεν έχει γίνει σαφές αν οι υπεύθυνοι για σεξουαλική ή οικονομική εκμετάλλευση προσφύγων ήταν μέλη των αρχικών ΜΚΟ/οργανισμών ή των υπεργολάβων τους.

Μέλη άλλων ΜΚΟ στην Ελλάδα εξέφρασαν στο «Βήμα» τη δυσαρέσκειά τους για το ότι δεν κατονομάζεται η συγκεκριμένη οργάνωση και αφήνεται να αιωρείται η σκιά των καταγγελιών πάνω απ' όλες.

Πηγή: Το Βήμα 









Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  





                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες