Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η ΗΠΙΑ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.. ΔΕΝ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΤΟΝ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ ΣΤΑ 5 ΡΙΧΤΕΡ ΚΑΙ ..ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ !!!


Η ήπια μετασεισμική ακολουθία μετά τα 6,1 Ρίχτερ που έπληξαν το νησί της Λέσβου που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και που προκάλεσαν τον θάνατο μιας γυναίκας και σοβαρές ζημιές στην Λέσβο, προβληματίζει τους επιστήμονες που εκτιμούν ότι οι περίπου εκατό σεισμοί που έχουν καταγραφεί δεν αρκούν ώστε να εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια του ρήγματος που έδωσε την δόνηση της Δευτέρας. 

Αν και η σεισμική ακολουθία σε τέτοιους σεισμούς διαρκεί μήνες, καθηγητές σεισμολογίας επισημαίνουν ότι από τα 6,1 Ρίχτερ και έως αυτή τη στιγμή μόλις δύο δονήσεις έχουν καταγραφεί με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. 


Εν τούτοις, οι επιστήμονες αναμένουν τουλάχιστον έναν ισχυρό μετασεισμό, κοντά στο μέγεθος αυτού που θεωρείται κύριος, ώστε να επιβεβαιωθεί κατά το δυνατόν η ομαλή σεισμική ακολουθία.

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης δηλώνει πως είναι «μαθηματικά βέβαιος ένας μετασεισμός στα 5 Ρίχτερ», ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας πως «με μετασεισμούς 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η ενέργεια», ενώ ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Κώστας Παπαζάχος σχολιάζει πως «παραείναι ήπια» η μετασεισμική ακολουθία.

Ο καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος χαρακτηριστικά ανέφερε πως βάσει της θεωρητικής αντιστοιχίας εκτόνωσης του κύριου σεισμού, εφόσον θεωρεί πως αυτός ήταν ο 6,1 Ρίχτερ, θα πρέπει να καταγραφούν 33 σεισμοί μεγέθους περί τα 5 Ρίχτερ, εκατοντάδες περί τα 4 Ρίχτερ και χιλιάδες μικρότεροι. 


Ο καθηγητής εξάλλου σημείωσε ότι δεν είναι απολύτως βέβαιο πως ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο κύριος, καθώς η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν αρκετές φορές μεγαλύτερου μεγέθους δονήσεις.

Όλοι εξάλλου επισημαίνουν πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηρισθεί το φαινόμενο με βεβαιότητα και πως περιμένουν να παρέλθει τουλάχιστον το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός σεισμός των 6.1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος - περίπου στα 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και αυτό συνέτεινε στο να προκληθούν ζημιές στην επιφάνεια. 


Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα γνωστό ρήγμα νότια της Λέσβου, το οποίο έχει μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων και το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως - άρα η «συμπεριφορά» του δεν μπορεί να προβλεφθεί. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας σεισμός της τάξης των 6,1 Ρίχτερ μπορεί να ακολουθηθεί από μετασεισμό έως και 5,6- 5,7 Ρίχτερ, χωρίς όμως, αυτό να είναι υποχρεωτικό, αφού η σεισμική ενέργεια μπορεί να εκτονωθεί με περισσότερους, μικρότερους σε μέγεθος μετασεισμούς. 

«Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», σημειώνει ο κ. Λέκκας που αναφέρει πως οι επιστήμονες έχουν σαν ταυτόχρονη αποστολή τους και την έρευνα της επίδρασης των σεισμικών εκδηλώσεων στην περιοχή που επλήγη περισσότερο.




Lesvos Voice: Όπως θα έχετε καταλάβει δεν υπάρχει μια κοινή άποψη για το τι επακολουθεί.. 

Ο κάθε ένας από τους "ειδικούς" λέει την .."δική" του επιστημονική άποψη !!! 

Επομένως καλά θα ήταν να είμαστε γενικά προσεκτικοί και να κάνουμε έναν έλεγχο στα σπίτια μας.. 










Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  



                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες