Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ Η ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΣΜΥΡΝΗ !! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ...


Αίσθηση αλλά και ερωτηματικά προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα κατά τις κοινές δηλώσεις με τον τούρκο πρωθυπουργό κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι «στον τομέα των μεταφορών, επιταχύνουμε την εφαρμογή αποφάσεων που πήραμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη, για την καθιέρωση της απευθείας ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνης-Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει υπάρξει από πέρυσι μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη στο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Σμύρνη και σε συνέχεια των διμερών επαφών με τον τότε ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και στελεχών της ελληνικής αποστολής είχε επιβεβαιωθεί η πρόθεση των δύο πλευρών να εργαστούν προς την κατεύθυνση της άμεσης εκκίνησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.
Σημειώνεται και από τουρκικής πλευράς δίνουν βάρος στην συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή λέγοντας από πέρυσι ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανοίξει η γραμμή το συντομότερο δυνατόν».

Οι ίδιες πληροφορίες ότι το ζήτημα παραμένει, παρά τα εμπόδια που υπάρχουν, σε εκκρεμότητα για την ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ενώ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωναν ότι «για διεθνή ακτοπλοϊκή σύνδεση πρέπει να έρθει στο υπουργείο η εταιρεία που ενδιαφέρεται και να καταθέσει σχετικό αίτημα αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως τώρα».

Όπως έχει αναφέρει το «Βήμα» ως τώρα δεν έχει ξεπεραστεί ένας σημαντικός σκόπελος, ο οποίος είναι τα λιμενικά τέλη που ζητούν οι διαχειριστές του τουρκικού λιμανιού και θεωρούνται «απαγορευτικά» για την ελληνική εταιρεία, τα στελέχη της οποίας πάντως εμφανίζονται ακόμα και σήμερα αισιόδοξα ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή».

Το δρομολόγιο που θα είχε ως ενδιάμεσους σταθμούς νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου επρόκειτο να αποτελέσει κίνητρο για χιλιάδες Έλληνες, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, να επισκεφθούν τις αλησμόνητες πατρίδες.

Όπως έλεγαν στελέχη της επιχείρησης, τα κόστη ελλιμενισμού του πλοίου στον λιμένα της Σμύρνης είναι αρκετά υψηλά, ειδικά σε σχέση με τα αντίστοιχα ισχύοντα κόστη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που ουσιαστικά λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην έναρξη του δρομολογίου.

Η Hellenic Seaways σε ανακοίνωσή της πέρυσι είχε επισημάνει ότι «είναι έτοιμη να ξεκινήσει από το εφετινό καλοκαίρι το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Σμύρνη μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες μεταξύ των δύο πλευρών, σε συνέχεια και των επίσημων διμερών επαφών των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας για το συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ άλλων».

Γινόταν επίσης αναφορά στο ότι «η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα γίνει στη λογική της τακτικής δρομολόγησης, δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, και θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κρουαζιέρας για το επιβατικό κοινό, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί και εμπορικές μεταφορές ενισχύοντας το εθνικό τουριστικό προϊόν και την οικονομία».


Πηγή: Το Βήμα









Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους


προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  


                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες