Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ.. ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ !! …ΚΑΙ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ !!!



Ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο Καινοτομίας του Classical:Next, του σημαντικότερου σχετικού διεθνούς φόρουμ.

Πού θα λέγατε ότι διοργανώνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ; Στη Βιέννη; Και όμως, στη Λέσβο! Είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου!

Πίσω του κρύβονται τρεις παθιασμένοι άνθρωποι, που εδώ και τέσσερα χρόνια το διοργανώνουν με στόχο να φέρει την κλασική μουσική στο νησί και να κάνει τον Μόλυβο διεθνή μουσικό προορισμό.

Η Κυβέλη και η Δανάη Ντέρκεν και ο Δημήτρης Τρύφων πιστεύουν ότι η μουσική δημιουργεί γέφυρες πολιτισμού και το αποδεικνύουν.

«Το να φέρουμε την κλασική μουσική στον Μόλυβο, τον τόπο όπου έχουμε περάσει όλα μας τα καλοκαίρια και που για μας σημαίνει “Ελλάδα”, ήταν ένα όνειρο που είχαμε εδώ και πολύ καιρό», λέει η Κυβέλη.

Και το κατάφεραν χωρίς κρατική στήριξη, μόνο με τη βοήθεια ιδιωτών, τη γερμανική πρεσβεία και φέτος το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

«Η κλασική μουσική αποτελεί μια κοστοβόρα μορφή τέχνης», λέει ο Δημήτρης. Kι αυτό θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή της στην Ευρώπη. Αν δεν ενταθούν οι προσπάθειες διάδοσής της στις νέες γενιές, υπάρχει ο κίνδυνος απαξίωσής της».

Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ δεν εξαντλείται στις λίγες ημέρες διάρκειάς του (φέτος 16-19 Αυγούστου), αλλά πραγματοποιεί και δύο εκπαιδευτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Στο πρώτο, επαγγελματίες μουσικοί πάνε στα σχολεία της Λέσβου και μιλούν για τη ζωή τους, παίζοντας μουσική με τα παιδιά, ενώ στο δεύτερο, τα παιδιά διοργανώνουν μόνα τους, από το Α έως το Ω, μια συναυλία κλασικής μουσικής με τρεις μουσικούς πολύ υψηλού επιπέδου.

Το σημαντικότερο; Η συνεργασία με την τοπική κοινωνία. «Έχουμε την αμέριστη υποστήριξη των ντόπιων και των εθελοντών, κυρίως νέα παιδιά που ζουν από κοντά τη διοργάνωση και τους καλλιτέχνες και μυούνται χρόνο με τον χρόνο σε αυτό το είδος μουσικής», λέει η Δανάη.

Το όνειρό τους να δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό θεσμό με μακροχρόνιες θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιείται...

Πηγή: Καθημερινή.. της Μανίνας Ντάνου
Η Φωτογραφία είναι της Όλγας Σαλιαμπούκου














Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους


προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  


                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες