Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ.. ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ..ΠΟΛΛΑ !!!!


Στη μέση άλλης μιας διελκυστίνδας των τοπικών αρχών της Λέσβου και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται ότι βρίσκονται οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας έχει γεμίσει ξανά και ο δήμος, που διαχειρίζεται τη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με χρηματοδότηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αρνείται να φιλοξενήσει άλλους, παρά το γεγονός ότι διαθέτει άδεια κοντέινερ, επικαλούμενος ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την παροχή βασικών υπηρεσιών.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί πρόβλημα στέγασης των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στο νησί τις τελευταίες ημέρες.

Περίπου 80 πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να μείνουν σε μεγάλη σκηνή χωρητικότητας εκατό ατόμων, που στήθηκε στη Μόρια για να αντιμετωπιστεί όπως όπως η επείγουσα ανάγκη, με μωρά και παιδιά να κοιμούνται στο πάτωμα. «Δεν είχαμε άλλη λύση», εξηγούν πηγές από το κέντρο της Μόριας, που σημειώνουν ότι στο Καρά Τεπέ υπάρχουν πολλές κενές θέσεις, αλλά αρνείται να τις διαθέσει ο δήμος.

«Πρόκειται για άδεια κουτιά», σημειώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του Καρά Τεπέ, Στ. Μυρογιάννης.

«Όπως ακριβώς το ακούτε. Κουτιά που μέσα εκεί δεν μπορούν να ζήσουν άνθρωποι. Δυστυχώς, παρότι από τον Φεβρουάριο και μετά τα γεγονότα με τους θανάτους στη Μόρια η Ύπατη Αρμοστεία είχε υποσχεθεί τη σύνδεση των κοντέινερ αυτών με το ρεύμα, σήμερα, μέσα Ιουνίου, δεν έχουν κρεμαστεί ούτε τα κλιματιστικά. Είναι αδύνατον με τέτοιες συνθήκες να βάλουμε μέσα κόσμο.

»Στο κάτω κάτω, αν έχουν πρόβλημα με έλλειψη κοντέινερ, ας έρθουν να τα πάρουν. Εμείς εδώ προσπαθούμε να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες σε όσους έρχονται και τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι τέλος του μήνα αναχωρούν οι ΜΚΟ μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης από την Υπατη Αρμοστεία και έτσι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τους καταυλισμούς χωρίς προσωπικό να τους στηρίζουν», επισημαίνει.

Η εικόνα αυτή δεν επιβεβαιώνεται από την Υπατη Αρμοστεία. Πηγές του διεθνούς οργανισμού βεβαιώνουν την «Εφ.Συν.» πως έχει εξασφαλιστεί η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα χρηματοδοτήσει σειρά δράσεων για το Καρά Τεπέ μετά την 1η Ιουλίου, όπως και την κάλυψη τυχόν εκκρεμοτήτων, σημειώνει όμως ότι εκκρεμούν ζητήματα κοστολόγησης των αναγκών.

Θέση της Υπατης Αρμοστείας, όπως αναφέρουν, είναι να μεταφερθούν άμεσα από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ όσοι πρόσφυγες πληρούν τις προϋποθέσεις, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πηγές της Υπατης Αρμοστείας, η μελέτη του συστήματος ηλεκτροδότησης του Καρά Τεπέ που πραγματοποίησε ο διεθνής οργανισμός δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση του συστήματος προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν οι απαιτήσεις για τα κλιματιστικά και τις κοινοτικές κουζίνες που εγκατέστησε πρόσφατα.

Για το θέμα αυτό, έχει ζητηθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η απάντηση.

Στο μεταξύ, η οργάνωση Movement on the Ground, εταίρος της Υπατης Αρμοστείας, τοποθετεί φωτοβολταϊκούς πίνακες προκειμένου να καλυφθούν εν μέρει οι ανάγκες.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη Λέσβο του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Φιλίπ Λεκλέρκ, για να συζητήσει με τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό όλα τα σχετικά ζητήματα και να δοθεί λύση.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Συντάκτες: Δημήτρης Αγγελίδης, Γιώργος Παγούδης

Lesvos Voice: Αυτό το δημοσιεύουμε για να ξέρετε τι πραγματικά συμβαίνει.. όπως καταλαβαίνετε το να μεταφέρουν μετανάστες από το ένα κέντρο στο άλλο, παίζει.. το να αποσυμφορήσουν  αποφασιστικά το νησί δεν παίζει !!!

Αλλά το πρόβλημα θα το λύσει ο ..Φιλίπ Λεκλέρκ !!!

Κανονικό δούλεμα δηλαδή και μάλιστα διαρκείας και χωρίς ορατό τέλος !!!!

Αλήθεια κανένα ενδιαφέρων για τον τοπικό πληθυσμό δεν υπάρχει;; ..τίποτα;; 








Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  




                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες