Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ 150.000 «ΚΟΚΚΙΝΟΙ» ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ.. ΤΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.. 4 ΔΙΣ ΤΟ ΦΕΣΙ !!!!


Οι τράπεζες αγνοούν την τύχη του 20% των δανειοληπτών οι οφειλές των οποίων έχουν «κοκκινίσει»! Το στοιχείο αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορά το τραπεζικό σύστημα, αλλά και τη δραματική οικονομική κατάσταση που βιώνουν η χώρα και οι πολίτες.

Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν περίπου 150.000 δάνεια αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία διαφέρουν από τη μια τράπεζα στην άλλη ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα πρόσωπο έχει πάρει 2 και 3 καταναλωτικά δάνεια.

Το ζήτημα των αγνοούμενων δανειοληπτών έθεσαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στους θεσμούς. Συγκεκριμένα οι τράπεζες ζήτησαν τη συνδρομή των φορολογικών αρχών αλλά και της ΔΕΗ προκειμένου να εντοπίσουν τον τόπο κατοικίας των συγκεκριμένων δανειοληπτών. 

Το 20% των αγνώστου διαμονής δανειοληπτών έχει πάρει κυρίως δάνεια λιανικής τραπεζικής, δηλαδή καταναλωτικά, κάρτες κ.λπ., για τα οποία δεν χρειαζόταν κάποιου είδους προσημείωση περιουσιακού στοιχείου.

Είτε επειδή είναι πράγματι θύματα της οικονομικής κρίσης, είτε επειδή έχουν αποφασίσει να μην εξοφλήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, οι συγκεκριμένοι άλλαξαν κατοικία, αριθμούς τηλεφώνων κ.λπ., με αποτέλεσμα αυτή η κατηγορία των δανειοληπτών που αντιπροσωπεύει το 20% των κακοπληρωτών της λιανικής τραπεζικής να είναι αόρατη για τις τράπεζες.

Πρόκειται κυρίως για δάνεια καταναλωτικά, όπως και πιστωτικές κάρτες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις είναι και στεγαστικά δάνεια, κυρίως για δευτερεύουσες κατοικίες.

Το ύψος και ο αριθμός των δανείων είναι δύσκολο να προσεγγιστεί με ακρίβεια, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών με περισσότερα του ενός δάνεια, όπως και φάκελοι δανείων όπου το πρόβλημα αφορά τους εγγυητές.

Οι τελευταίες δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μαζί τους και συνεπώς δεν μπορούν να πουλήσουν τα συγκεκριμένα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να πουληθεί ένα δάνειο πρέπει προηγουμένως η τράπεζα να έχει στείλει επιστολή στον δανειολήπτη.

Μόνο όταν περάσει διάστημα 12 μηνών από την παράδοση της επιστολής μπορεί η τράπεζα να πουλήσει το κόκκινο δάνειο. Αυτή η διαδικασία όμως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί επειδή δεν υπάρχει διεύθυνση για να παραδώσει η τράπεζα τη σχετική επιστολή.

Οι τράπεζες στέλνουν συνεχώς και κατά κύματα τις συγκεκριμένες επιστολές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία κατοικίας των συγκεκριμένων δανειοληπτών ζήτησαν από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα ενημέρωσαν για το αίτημα τους θεσμούς, να επιτραπεί η ανταλλαγή στοιχείων με τις φορολογικές αρχές αλλά και τη ΔΕΗ.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων δανειοληπτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Οπωσδήποτε, μεταξύ τους θα περιλαμβάνονται και άνθρωποι που βρίσκονται πραγματικά σε οικονομική αδυναμία, αλλά οι τράπεζες θεωρούν ότι η πλειονότητά τους είναι πρόσωπα τα οποία κατά σύστημα αποφεύγουν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Εκτιμούν δε ότι οι νέες διευθύνσεις τους είναι γνωστές στις φορολογικές αρχές και στη ΔΕΗ. Ωστόσο, το αίτημα των τραπεζιτών για την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο τον εντοπισμό των κακοπληρωτών δεν έχει γίνει δεκτό, επειδή προσκρούει σε νομικά ζητήματα που συνδέονται με τα προσωπικά δεδομένα.

Πηγή: protothema

Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ..  http://www.protothema.gr/economy/article/661892/exafanistikan-150000-kokkinoi-daneioliptes/


Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  
                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες