Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ.. ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ (!!!) ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ !!!!


Επίσκεψη στο νησί της Λέσβου πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, συνοδευόμενος από την Ειδική Γραμματέα αρμόδια για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ευγενία Φωτονιάτα και τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη.
Το πρωί ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου όπου συζήτησε μαζί τους τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, εστιάζοντας σε εκείνες που αφορούν την περιφέρεια Β. Αιγαίου και τη Λέσβο. 

Ο Δήμαρχος και η Περιφερειάρχης εξέθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό τα προβλήματα της περιοχής και ζήτησαν στήριξη για την υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους.
Στην συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε τον συνολικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομίας για την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη της ανάπτυξης στην περιοχή. 
Ο κ. Χαρίτσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου το οποίο, με αρχική δέσμευση πόρων ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα χρηματοδοτήσει πλήθος από έργα και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Ο κ. Χαρίτσης ολοκλήρωσε την επίσκεψη του το βράδυ με ομιλία σε κεντρική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λέσβου. 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε τη σταθεροποίηση της οικονομίας, μετά από 7 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και τόνισε πως: «Το στοίχημα της ανάπτυξης θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ωθήσουμε την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας χωρίς να αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος». 
Αμέσως μετά ο κ. Χαρίτσης έκανε ειδική μνεία στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις του Υπουργείου για τη Λέσβο και την ευρύτερη περιοχή του Β. Αιγαίου, σημειώνοντας πως: 
«Η Λέσβος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αλλά διαθέτουν και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. 
Λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας, σχεδιάσαμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που, σε συνέργεια με τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές δομές, θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και θα εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση σε απαραίτητα έργα υποδομής και σε νέα επιχειρηματικά σχέδια. 
Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και έχει αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα αυξηθούν ανάλογα με τις προτάσεις που κατατίθενται και την σημασία τους για την τοπική κοινωνία και οικονομία. 
Η διαχείριση του προγράμματος θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομίας σε άμεση συνεργασία με όλους τους τοπικούς παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα».
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην έκτακτη στήριξη που προσέφερε το Υπουργείο στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου για την αντιμετώπιση των αναγκών από τις αυξημένες προσφυγικές ροές τονίζοντας πως: 
«Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τα νησιά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ προχωρήσαμε και σε μία σειρά έκτακτες παρεμβάσεις για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχισθούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα».Lesvos Voice: Πολύ περίεργα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Χαρίτσης και καθόλου διαφωτιστικά για να μας απαντηθούν οι απορίες που είχαμε.. 

Το ειδικό αναπτυξιακό που ανακοίνωσε - 25 εκ. για το Βόρειο Αιγαίο σε σύνολο 50 εκ. (!!!!!) τα άλλα 25 στο Νότιο Αιγαίο - είπε ότι θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους δηλαδή από το κρατικό προϋπολογισμό... δηλαδή δεν είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα.. δηλαδή αυτό που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος από τις Βρυξέλλες είναι άλλο πρόγραμμα;; ...γιατί αυτό θα ήταν ευρωπαϊκό πρόγραμμα έτσι δεν είναι ;;; 

Δεν νομίζουμε ότι είναι άλλο πρόγραμμα αλλά πάμε παρακάτω... 

Αφού λοιπόν είναι εθνικό πρόγραμμα και τα χρήματα είναι κρατικά η τρόικα το ξέρει;; ..γιατί μας φαίνεται ότι δεν το ξέρει με βάση αυτά που γνωρίζουμε..

Τώρα θα μπορούσε κάποιος να μας πει και σένα τι σε ενδιαφέρει... Η απάντηση είναι ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει γιατί έτσι θα καταλάβουμε και αν το πρόγραμμα τελικά θα γίνει ή απλά θα ξεχαστεί.. 

Εντύπωση επίσης μας έκανε ότι η διαχείριση του προγράμματος θα γίνει κεντρικά από το Υπουργείο Οικονομίας... αλήθεια γιατί η διαχείριση δεν μπορεί να γίνει περιφερειακά;; ..γιατί επιλέγεται μια τόσο "βαριά διαδικασία";;; 

Πάμε παρακάτω.. 

Δεν ακούσαμε κουβέντα από το στόμα το Υπουργού για το τι θα περιλαμβάνει το ειδικό αναπτυξιακό.. τι θα μπορούσε δηλαδή να γίνει με αυτά τα 25 εκ. που μας "πέφτουν" ως Βόρειο Αιγαίο... 

Τι παρεμβάσεις δηλαδή θα μπορούσαν να γίνουν;;.. θα γίνουν έργα ή soft ενέργειες που απαιτούν άλλη κατάσταση... 

Και το πιο σημαντικό.. ποιες από αυτές τις ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν από άλλα προγράμματα που ήδη τρέχουν;; 

Έτσι για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα δηλαδή για να μη κοροιδευόμαστε κιόλας...

Και κάτι τελευταίο.. οι μοιρασιά 25 - 25 πως έγινε;; το ίδιο έχουν πληγεί όλα τα νησιά;; ..σκέφτηκε κανένας να το πει αυτό;;; ..γιατί έτσι θα πάρουν 25 εκ. η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος και άλλα 25 εκ η Κώ και η Λέρος γιατί άλλο νησί που έχει πληγεί από το μεταναστευτικό στο Νότιο Αιγαίο δεν ξέρουμε !!!!! 

Αν πάρουν δηλαδή... 

Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  


                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.