Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΜΙΑ .."ΜΕΣΗ" ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΑ.. Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΓΕΙ ΦΕΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.. ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ...


Παρά τις έντονες αντιδράσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. - Καναδά (CETA). Τί σημαίνει αυτό για τους Έλληνες παραγωγούς;

Η αρχικές ενστάσεις αφορούσαν προϊόντα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φέτα. 
Θεωρητικά τα προϊόντα αυτά δεν παρασκευάζονται πουθενά στον κόσμο, παρά μόνο στη χώρα ή στην περιοχή με τις προδιαγραφές της προστατευόμενης ένδειξης. 
Κι όμως, στον Καναδά κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια τυριά τοπικής παραγωγής που ονομάζονται «φέτα». 
Μία απειλή για τον Έλληνα παραγωγό;
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρακολουθεί τα αγροτικά θέματα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τον παραγωγό, καθώς προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη με μία μόνο μικρή «παραχώρηση» στους Καναδούς. 
«Συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η φέτα, η γκοργκοντζόλα και άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, την  Ιταλία  και τη  Γαλλία,  πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης που έχουμε στην Ευρώπη. Άρα δεν μπορούν να έρθουν εδώ. 
Το μόνο που έγινε αποδεκτό είναι ότι όσες εταιρείες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη, αλλά κι αυτές μόνο για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά», λέει ο ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Με άλλα λόγια: μία καναδική εταιρεία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. 
Την ίδια στιγμή πάντως, η ελληνική εταιρεία που παράγει γνήσια φέτα θα μπορεί να την εξάγει στον Καναδά.
Σε πρώτη ανάγνωση η συμφωνία δεν φαίνεται απόλυτα ικανοποιητική, αλλά ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. 
Και αυτό γιατί σήμερα η ετήσια παραγωγή φέτας δεν ξεπερνά τους 120.000 τόνους και η διεθνής ζήτηση υπολογίζεται σε 600.000 τόνους, άρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε μία συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια αγορά.
Το πιο σημαντικό ωστόσο, υποστηρίζει ο κ. Κεφαλογιάννης, είναι ότι εκλείπουν οι δασμοί για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων σε μία προηγμένη αγορά 30 εκατομμυρίων καταναλωτών. 
«Τώρα έχουμε δασμούς για αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έχουμε δασμούς για προϊόντα ΠΟΠ της τάξης του 6,7 ή 8% ως τιμή κατωφλίου για να μπορούν να εισαχθούν στον Καναδά. Αυτά τα πράγματα καταργούνται», αναφέρει. 
Εξαιρέσεις προβλέπονται για ελάχιστα προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα οπτικοακουστικά, οι μεταφορές και οι δημόσιες υπηρεσίες, όπου οι δασμοί παραμένουν.
Πάντως, η διαπραγμάτευση για την συμφωνία με τον Καναδά έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως στη Γαλλία και σε χώρες της νότιας Ευρώπης με μεγάλη αγροτική παραγωγή. 
Ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας στο Στρασβούργο δεκάδες ακτιβιστές προχώρησαν σε συμβολικές κινητοποιήσεις έξω από το Κοινοβούλιο, αλλά και μέσα στο κτήριο.
Ένας από αυτούς, ο Τομ Κούρχατς από τη Μαδρίτη, εξηγεί την αντίθεσή του ως εξής: «Ιδιαίτερα στην  Ισπανία,  αλλά και στην Ελλάδα και στην  Πορτογαλία,  οι μικροί παραγωγοί κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο. Από τότε που μπήκαν στην ΕΕ οι χώρες αυτές έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού με τη βιομηχανία τροφίμων. Ιδιαίτερα στην παραγωγή γάλακτος στην Ισπανία χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας, το ίδιο συμβαίνει σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Γι' αυτό λέμε ότι η CETA είναι μία απειλή για μικρούς παραγωγούς».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής της Αριστεράς Αν Μαρί Μινέρ υποστηρίζει ότι η CETA «είναι μία κακή συνθήκη, γιατί ευνοεί μόνο τις επιχειρήσεις και όχι τους απλούς πολίτες. Αντιλαμβάνομαι τη θετική στάση των επιχειρήσεων, διότι καταργεί εμπόδια για το ελεύθερο εμπόριο, αλλά πολλές φορές τα ‘εμπόδιαʼ υπάρχουν για να προστατεύουν την ασφάλεια των τροφίμων και του περιβάλλοντος. Και αυτήν την προστασία δεν θέλουμε να τη χάσουμε».











Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  





                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες