Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ


Αλλαγές στον «Καλλικράτη» μελετά η κυβέρνηση. Οι εξουσίες των δημάρχων ψαλιδίζονται, καθώς εισάγεται απλή αναλογική και μείωση θητείας, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Η πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε αλλαγές στη θεσμική συγκρότηση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαγγέλθηκε από πέρυσι. Μάλιστα, ήρθε ως συνέχεια της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.

Οι δήμαρχοι αντέδρασαν έντονα στις πρώτες διαρροές στοιχείων και πολλοί απέδωσαν τις προθέσεις στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε στην εξουσία στις αρχές του 2015 δεν είχε καταφέρει λίγους μήνες νωρίτερα να εκλέξει δημάρχους με τη δική του «σημαία» (μόνον 8 στους 325).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, μεταξύ των προτάσεων είναι:

Απλή αναλογική: Θα ισχύει και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.

Για να εκλεγεί δήμαρχος - περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο. Εως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.

Μείωση θητείας: Μόλις μία φορά το 2014 ίσχυσε η πρόβλεψη να γίνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν πενταετή θητεία όπως οι ευρωβουλευτές. Η πρόταση τώρα είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ψήφος στους μετανάστες: Μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι αλλοδαποί μένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί ήταν 580.161 άτομα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό σημαίνει αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 6%.

Εως τώρα είχαν δικαίωμα «εκλέγειν» οι υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, ενώ προτείνεται να επεκταθεί το δικαίωμα και για τις περιφερειακές εκλογές.












Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  




                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες