Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΤΕΛΙΚΑ.. ΜΕΣΑ ΜΑΡΤΙΟΥ Η FRAPORT «ΜΠΑΙΝΕΙ» ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ.. ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ DEAL !!!!


Μετά από καθυστερήσεις, δικαστικές περιπέτειες και γραφειοκρατικά κωλύματα η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece οδεύει προς ολοκλήρωση, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο insider.gr πηγές και από τις δύο πλευρές της ιδιωτικοποίησης.

Η παράδοση-παραλαβή που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, καθώς φαίνεται ότι ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και η συμφωνία για την χρηματοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, την χρηματοδότηση στην εταιρεία της Fraport και του Ομίλου Κοπελούζου θα την παρέχει κοινοπραξία πέντε τραπεζών στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξης (EBRD) η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και η Alpha Bank.

Το ποσό της χρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ με τα υπόλοιπα κεφάλαια να εισφέρονται από τους μετόχους της Fraport Greece.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία έχει περάσει από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η χρηματοδότηση αφορά τόσο το προκαταβολικό ποσό της τάξης των 1,234 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει η Fraport Greece με την ολοκλήρωση της συναλλαγής όσο και τα 330 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να επενδύσει η εταιρεία σε υποδομές στα αεροδρόμια μέχρι το 2020.

Σημειώνεται ότι βάσει της σύμβασης παραχώρησης η κοινοπραξία Fraport-Κοπελούζου θα πρέπει να καταβάλει  ακόμη ετησίως ένα πρόσθετο αντίτιμο για τις παραχωρήσεις, το οποίο ξεκινά από τα 22,9 εκατ. ευρώ συν ένα μεταβλητό τίμημα ίσο με το 28,5% των λειτουργικών κερδών.

Εκτός, όμως, από την χρηματοδότηση σε εκκρεμότητα παραμένει μια σειρά συμφωνιών μεταξύ της Fraport Greece και φορέων του Δημοσίου σχετικά με τις υπηρεσίες που θα πρέπει να διαθέτουν τα αεροδρόμια (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, υποδομές υγείας κλπ).

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο, οι διαδικασίες προχωράνε και οι συμφωνίες αυτές μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από τα μέσα Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι στη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων διαχωρίζονται οι υπηρεσίες, security, πυρόσβεσης, και υλικοτεχνικής υποδομής για τις οποίες θα πρέπει να μεριμνήσει η Fraport Greece καθώς και οι υπόλοιπες υπηρεσίες όπως οι υγειονομικές που θα πρέπει να προσφέρει το κράτος στο πλαίσιο του τιμήματος που πλήρωσε η κοινοπραξία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό κώλυμα σε αυτές τις συμφωνίες.

Στο μεταξύ, οι διαδικασίες για την νέα εποχή των αεροδρομίων συνεχίζονται κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για τις εταιρείες security που θα αναλάβουν την φύλαξη των εγκαταστάσεων, και τον διαγωνισμό για τις εταιρείες που θα αναλάβουν την διαχείριση των εγκαταστάσεων (facility management).

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσλήψεις και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αεροδρόμια, καθώς μόνο το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου δαπανήθηκαν περισσότερες από 15.000 ανθρωποώρες εκπαίδευσης.

Τώρα σε ότι αφορά τις επενδύσεις, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτές θα ξεπεράσουν τα 330 εκατ. ευρώ που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης και θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ με την «μερίδα του λέοντος» να κατευθύνεται στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος όγκος των εργασιών αναμένεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2017 καθώς σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, ενώ θα ακολουθήσουν μικρές παρεμβάσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της τουριστικής κίνησης, κυρίως στα αεροδρόμια όπου υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών.

Σημειώνεται ότι από τα 14 αεροδρόμια τα τρία βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα στο Άκτιο, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. 

Τα υπόλοιπα 11 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιά και είναι της Κέρκυρας, των Χανίων/ Κρήτης, της Κεφαλονιάς, της Κω, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σάμου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου και της Ζακύνθου.










Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  






                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες