Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΥΓΑΣ, ΚΑΘΟΛΟΥ .."ΑΔΕΡΦΙΚΟΣ", ΕΧΕΙ ΣΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ.. ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ !!! ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ...















Κόντρα, καθόλου θεολογική και ελάχιστα "αδερφική", ξέσπασε ανάμεσα στον γνωστό ιερέα της πόλης μας π. Γιουσμά και τον εφημέριο των καθολικών στη Μυτιλήνη π. Λέων Κισκίνη.
 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.. 

Ο π. Γιουσμάς αρχικά έστειλε μια επιστολή προς τον Δήμαρχο Λέσβου με την οποία διαμαρτύρεται, όχι για τους εορτασμούς για τον Άγιο Βαλεντίνο, με τους οποίους σημειώνει βέβαια ότι διαφωνεί, αλλά με την φωτογραφία της αφίσας που "βγήκε" για να διαφημίσει το όλο "γεγονός", στην οποία υπάρχει μέσα ο Άγιος Θεράποντας !!

Και μάλιστα ο π. Γιουσμάς δεν σταματάει εδώ αλλά συνεχίζει λέγοντας ότι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί γιατί τότε θα καταφύγει "σε άλλες νόμιμες ενέργειες".. δηλαδή προφανώς θα πάει δικαστικά.. 

Αυτά από την πλευρά του π. Γιουσμά, το ενδιαφέρων όμως "κορυφώνεται" από την παρέμβαση του ...καθολικού εκπροσώπου εφημέριου π. Λέων Κισκίνη που (δεν ξέρουμε για πιο λόγο) αποφάσισε να απαντήσει... 

Η απάντηση μπορεί να ξεκινά "φιλικά" και "αδερφικά" αλλά στη συνέχεια τα .."καρφιά πέφτουν βροχή" !!!

Για παράδειγμα στην αναφορά του στη συνάντηση που είχε με τον π. Γιουσμά λέει για αυτόν.. 
"έχει περιέργεια να γνωρίσει τα της Καθολικής Εκκλησίας, την οποία αγνοεί ή νομίζει ότι τη “γνωρίζει” μέσα από πολεμικά θεολογικά έργα του παρελθόντος".

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει 
"φονταμελιστές και στενόμυαλους" όσους αντιδρούν στη Μυτιλήνη για τους εορτασμούς, ενώ έχουν ενδιαφέρων και οι ..διασαφηνίσεις του... 

Σε αυτές λέει ότι ...
"δεν χρειάζεται να ζητάμε την άδεια κανενός για να τον εορτάσουμε με το σέβας (τον Άγιο Βαλεντίνο) που του αξίζει" !!!!!

και συνεχίζει.. 

"Η πολιτικές και κοσμικές Αρχές έχουν κάθε δικαίωμα να ενεργούν αυτόνομα και να αποφασίζουν αυτές τι είναι χρηστό για τους πολίτες, ανεξαρτήτου επεμβάσεως της Εκκλησίας, Καθολικής ή Ορθοδόξου" !!!! 

Τώρα αν όλα αυτά είναι .."αδερφικά" και .."φιλικά" τότε.. μάλλον 
έχουμε "χάσει την μπάλα".. 

Εμείς πάντως δημοσιεύουμε παρακάτω και τις δυο επιστολές και 
..βγάλτε συμπεράσματα...



Η επιστολή του π. Γιουσμά... 


Κοινοποίηση:
Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης
Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

Προς το
Δημοτικό Συμβούλιο και κ. Δήμαρχο Λέσβου
κ. Δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή μου - διαμαρτυρία, θα ήθελα εκ  μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Ενοριτών μου να διαμαρτυρηθώ έντονα, όχι για τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα: «Ο Άγιος Βαλεντίνος ...της Μυτιλήνης 2017» κι ας διαφωνώ σε πολλά σημεία, όσο για την απεικόνιση του Ναού του Αγίου Θεράποντα στο σχετικό διαφημιστικό πρόγραμμα.

Ο Ναός μας και ο Άγιος Θεράποντας, δεν έχουν καμία σχέση με τις προγραμματισμένες «Θρησκευτικές»(;) και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος. 
Στο εξής παρακαλώ, να μην επαναληφθεί αυτό για να μην αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε άλλες έννομες ενέργειες.

Με εκτίμηση
π. Γιουσμάς


Η επιστολή του καθολικού εφημέριου....


Με τον π.Αθανάσιο Γιουσμά συναντήθηκα πριν δύο περίπου χρόνια, όταν τον επισκέφθηκα στον Ενοριακό Γραφείο του Αγ.Θεράποντος, με δική μου πρωτοβουλία, και συνομιλήσαμε σε αδελφικό κλίμα.

'Εχω στο μυαλό μου έναν σεβάσμιο ιερέα, φιλικότατο, αλλά και με περιέργεια να γνωρίσει τα της Καθολικής Εκκλησίας, την οποία αγνοεί ή νομίζει ότι τη “γνωρίζει” μέσα από πολεμικά θεολογικά έργα του παρελθόντος.
Πιστεύω ότι ο Χριστός ενώνει, ενώ μόνο ο Διάβολος διαιρεί. Οι Χριστιανοί, όλων των παραδόσεων, είμαστε αδέλφια που “μάλωσαν” στο πέρασμα των αιώνων. 

Χρέος μας ηθικό και Χριστιανικό είναι να τα συμφιλιωθούμε, και κάθε ενέργεια αντίθετη προς τον πόθο της ενότητας που ενυπάρχει στην καρδιά του Ιησού είναι αντίθετη προς το θέλημά Του. 

Αλλά για να συμφιλιωθούμε, πρέπει πρώτα να γνωριστούμε, και για να γνωριστούμε είναι απαραίτητο να μιλήσουμε...

Τώρα τελευταία έχουμε αντιδράσεις στη Λέσβο από μερικούς στενόμυαλους φονταμενταλιστές που λένε διάφορα για τον Αγιο Ιεομάρτυρα Βαλεντίνο, ενός Αγίου της αδιαιρέτου Εκκλησίας που έχυσε το αίμα του για τον Χριστό, και του οποίου η μνήμη συμπεριλαμβάνεται στο αρχαίο Μαρτυρολόγιο  του 4ου αιώνα το ονομαζόμενο “Martyrologium Hieronymianum”. Τον οποίο και η Ορθόδοξη Εκκλησία ευλαβείται σε άλλη ημερομηνία, στις 29 Οκτωβρίου: “του αγίου Ουαλεντίνου, ος κατά γης συρόμενος τελειούται”.

Οι κύκλοι αυτοί λένε διάφορα για του Δήμο και άλλους πολιτισμικούς φορείς του Τόπου, οι οποίοι συμμετέχουν με τις εκδηλώσεις τους σε αυτόν τον εορτασμό.

Μερικές διασαφηνίσεις:

1.      Είναι δικαίωμα της Καθολικής Εκκλησίας, και του Ιερού Καθολικού Ναού Μεταστάσεως της Θεοτόκου, στη Μυτιλήνη, να εορτάζει έναν Άγιο, απότμημα των ιερών λειψάνων του οποίου φυλάσσονται στο ναό της! Δεν χρειάζεται να ζητάμε την άδεια κανενός για να τον εορτάσουμε με το σέβας που του αξίζει!

2.      Οι εκδηλώσεις του Δήμου, αλλά & άλλων φορέων, καλό είναι και υπάρχουν, διότι είναι θεσμοί/οργανισμοί/φορείς ανεξάρτητοι από την Καθολική Εκκλησία, και από κάθε θρησκευτική εξουσία. Η πολιτικές και κοσμικές Αρχές έχουν κάθε δικαίωμα να ενεργούν αυτόνομα και να αποφασίζουν αυτές τι είναι χρηστό για τους πολίτες, ανεξαρτήτου επεμβάσεως της Εκκλησίας, Καθολικής ή Ορθοδόξου.

Σε μία εποχή που τα διαζύγια είναι περισσότερα από τους Γάμους που τελούνται στις εκκλησίες μας, εύχομαι ο Άγιος Ιερομάρυρας Βαλεντίνος να πρεσβεύει ώστε η θυσιαστική αγάπη ανάμεσα στα ζευγάρια να μην λείπει ποτέ. Το να έχουμε έναν Άγιο, προστάτη του υγιούς έρωτα και της θυσιαστικής αγάπης, είναι επιτακτική ανάγκη!

π.Λέων Κισκίνης
Εφημέριος Καθολικών Μυτιλήνης











Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  



                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες