Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ .."ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΣΜΗΝΟΣ" ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ.. ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΚΤΟΝΩΣΗ..




Για τους σεισμούς που ταρακούνησαν το βόρειο τμήμα της Μυτιλήνης οι επιστήμονες παραμένουν σε εγρήγορση και παρατηρούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου. 


Όπως είπε ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος «πρόκειται για ρήγμα στη χερσόνησο Μπίγκα όπου εκτείνεται μέχρι και τα παράλια της Μικράς Ασίας και συνεχίζει μέσα στον υποθαλάσσιο χώρο. 

Στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1944 είχε δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 6,9 Ρίχτερ ο οποίος δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στη Λέσβο, σε αντίθεση με έναν σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που έγινε σε ιστορικούς χρόνους το 1865 όπου είχαν προκληθεί σημαντικές ζημιές.

Δεν μιλάμε για το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας που έχει δώσει καταστροφικούς σεισμούς, μιλάμε όμως για ένα ρήγμα το οποίο έχει δώσει στα παλαιότερα χρόνια πολύ ισχυρούς σεισμούς.  


Έχουμε μια περιοχή η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διέγερση. Φυσιολογικά αν η κατάσταση αυτή βαίνει σε αποκλιμάκωση θα πρέπει το επόμενο διάστημα να έχουμε όλο και λιγότερους σεισμούς».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής Άκης Τσελέντης θεωρεί πως το τελευταίο σεισμικό γεγονός στη βόρεια πλευρά της Λέσβου, χαρακτηρίζεται ως σμηνοσειρά σεισμών. 


«Πρόκειται για σμηνοσειρά σεισμών της τάξεως των 5 Ρίχτερ η οποία δείχνει να φθίνει με το χρόνο τόσο ως προς το μέγεθος των σεισμών όσο και ως προς τον αριθμό τους. 

Παραταύτα παρατηρώντας το φαινόμενο διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί που έγιναν οφείλονται στην ενεργοποίηση ενός ρήγματος μικρότερου σε μέγεθος από άλλα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και εκτιμώ ότι επειδή η περιοχή έχει και άλλα μεγαλύτερα ρήγματα πρέπει η Περιφέρεια και οι τοπικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλη τη χώρα όσον αφορά τα αντισεισμικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι Αρχές της χώρας και φυσικά για τα κτίρια εκείνα που κτίστηκαν στο παρελθόν μη τηρώντας τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.

«Ο σεισμός δεν σκοτώνει, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι κινδυνεύουμε όλοι από την εσωτερικότητα των σπιτιών μας. 


Είμαστε σε μια χώρα αρκετά σεισμογενή και παρόλαυτά όλοι μας αδυνατούμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. 

Έχω δει παιδικές κούνιες, τηλεοράσεις, βιβλιοθήκες γεμάτες εγκυκλοπαίδειες, όλα αυτά θέλουν προσοχή πως και που τα τοποθετούμε. Κάποια στοιχειώδη πράγματα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψιν μας». 










Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  





                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες