Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΩΝ ΟΙ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ..


Με μια ασυνήθιστη διαδικασία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό που δημιουργήθηκε μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών σε διάφορες περιοχές ανά τη χώρα.  Ουσιαστικά προχωρά σε ανάκληση της κήρυξης γεωργικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, παράλληλα με τη διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών.

Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται ότι θα επιλύσει ένα από τα κυριότερα προβλήματα που ανέδειξε η ανάρτηση των χαρτών, δηλαδή της ενσωμάτωσης στις  αναδασωτέες εκτάσεις των πυρόπληκτων περιοχών, γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εκ των οποίων πολλές επιδοτούμενες, οι οποίες δεν είχαν δασικό χαρακτήρα, ούτε το 1945, ούτε το 2008, βάσει των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιεί η Διοίκηση.

Η κήρυξή τους είχε γίνει από τις δασικές υπηρεσίες χωρίς να διαχωριστούν οι καλλιέργειες από τα δάση, διότι τα χρονικά περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα είναι μόλις τρεις μήνες.

Έτσι, η εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων από την αναδασωτέα πράξη είτε γινόταν με «λεκτική διατύπωση» ( χωρίς δηλαδή να έχουν αποτυπωθεί τα όριά τους στα τοπογραφικά διαγράμματα που συνοδεύουν τις σχετικές αποφάσεις αναδάσωσης), είτε με σχετική απόφαση του  Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το ζήτημα δημιούργησε πολιτική θύελλα με δεκάδες ερωτήσεις, αλλά και βουλευτικές τροπολογίες να κατατίθενται στη Βουλή.

Τελικά εχθές, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψε εγκύκλιο, την οποία απέστειλε προς όλους τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Δασών και των Δασαρχείων και τους αρμοδίους στις  Αποκεντρωμένες ∆ιοικήσεις,   με την οποία ζητά την εξαίρεση από τις αναδασωτέες περιοχές, άρα και από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, τις γεωργικές εκτάσεις που είχαν περιληφθεί σε αυτές.

Ανάλογη πρόταση είχε κάνει και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης.

Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος δίνει εντολή στις υπηρεσίες να μεριμνήσουν «ώστε να ενεργοποιηθούν, άμεσα και κατά προτεραιότητα στις περιοχές αρµοδιότητάς σας, όπου αναρτώνται δασικοί χάρτες, οι διαδικασίες τού άρθρου 44 παρ. 4 ν. 998/1979».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη η ανάκληση ή τροποποίηση της απόφασης κήρυξης  έκτασης ως αναδασωτέας (για οποιαδήποτε πραγματική ή νομική αιτία), γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση, του αρμοδίου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ενεργοποιηθεί όχι μόνο για τις περιπτώσεις των αναρτημένων Δασικών Χαρτών, αλλά και εκείνων που βρίσκονται ακόμη υπό κατάρτιση ή  υπό θεώρηση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αγρότες που έχουν θιγεί στις περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες εκτάσεις, δεν θα  υποβάλλουν αντιρρήσεις στις αρμόδιες επιτροπές αναφορικά µε την απόφαση αναδάσωσης, οπότε θα αποφύγουν την καταβολή του ειδικού τέλους αντίρρησης. 

Η ανάκληση (μερική ή ολική), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αποτελεί ευθύνη της διοίκησης. Άλλωστε, οι αντιρρήσεις που υποβάλλονται (βάσει του 15 παρ. 2 ν. 3889/2010) αφορούν μόνο τις περιληφθείσες στο δασικό χάρτη εκτάσεις που είναι δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις.

Πηγή: Το Βήμα










Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  




                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες