Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300.000 ΤΟΝΟΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.. ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ..



Αυξητική πορεία ακολουθεί η παραγωγή του ελαιολάδου στη χώρα με τις τιμές να πωλούνται σε μικρότερα επίπεδα από τις ανταγωνιστικές χώρες κυρίως λόγω των χαμηλών ποσοστών τυποποίησης.
 Οπως προκύπτει από έρευνα της Infobank Hellastat, τη φετινή περίοδο  (2015/2016) στην Ελλάδα καταγράφεται ήπια άνοδος 3,3% στους 310.000 τόνους. 
Γενικότερα παρατηρείται αύξηση της παραγωγής σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες της Ε.Ε., με τη διεθνή ζήτηση να παραμένει ισχυρή.  Η Ισπανία εμφανίζει σημαντική ανάκαμψη στους 1,4 εκ. τόνους (+66%), ενώ η Ιταλία υπερδιπλασίασε την παραγωγή της στους 470.000 τόνους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Infobank, την περίοδο 2014/2015 η εγχώρια παραγωγή ανέκαμψε, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 127% στο επίπεδο των 300.000 τόνων. 
Η άνοδος αυτή επέτρεψε την ενίσχυση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα το 2015 να εξαχθούν συνολικά 149.000 τόνοι, αξίας 544,7 εκατ. ευρώ, όγκος αυξημένος κατά 81.800 τόνους από το προηγούμενο έτος.  
Ωστόσο, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης, ενώ τη φετινή χρονιά παρατηρείται τάση υποχώρησης των τιμών σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες.
Αναλυτικά, η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Μαϊου έφτασε στα 2,9 ευρώ το κιλό (-6,1% σε ετήσια βάση). Στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα 2,93 ευρώ το κιλό (-16,5%), στην Ιταλία στα 3,55 ευρώ το κιλό (-39%) και στην Τυνησία στα 3,08 το κιλό (-10,2%).
Κάθε χρόνο τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων. 
Ο όγκος των εξαγωγών διοχετεύεται κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο επεξεργάζεται και επανεξάγεται ως τυποποιημένο.
Σύμφωνα με την κυρία  Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τυποποιημένου, επώνυμου προϊόντος. 
Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».





Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  

                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες